Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Eerste lijn oefentherapie bij Centrum Evers

Staan, gaan zitten, wandelen, bukken, tillen, reiken én pakken. We bewegen de hele dag, en meestal onbewust. Maar wat gebeurt er als jij zit, loopt of andere bewegingen maakt? En welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren? Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manier van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Er kunnen klachten ontstaan aan bijvoorbeeld de rug, heup, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma, Parkinson en spierziekten kunnen mensen problemen krijgen aan hun lichaam. Een oefentherapeut maakt jou hier bewust van, geeft tips, adviezen en specifieke oefeningen die jij in het dagelijks leven kan toepassen om de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen.

De eerste behandeling

Kom je voor het eerst? Dan wordt er een intake afgenomen. Deze bestaat uit het vaststellen van de oorzaak, de locatie, hoelang de klachten aanwezig zijn, de invloed op jouw dagelijkse handelingen en de samenhang tussen deze factoren. Vervolgens vindt er een screening plaatst, dit is het onderzoeken van jouw klacht door specifieke handelingen. Denk hierbij aan het testen van diverse gewrichten en/of spiergroepen. Het screeningsproces is om te bepalen of uw klachten binnen het domein van de oefentherapie vallen. Het resultaat uit het screeningsproces wordt altijd teruggekoppeld.

Vervolgbehandelingen

Een oefentherapeut is specialist in het aanleren van een “gezond beweeggedrag” in iedere context. Dat houdt in dat er naar de leefstijl, de lichaamshouding en de manier van bewegen in dagelijkse activiteiten wordt gekeken. Daar gaat in iedere behandeling dan ook de focus naar uit. Merk jij bijvoorbeeld tijdens het sporten dat er bij bepaalde bewegingen klachten ontstaan? Dan wordt in de behandeling de context waarin jij sport nagebootst, vervolgens wordt onderzocht wat er gebeurt als je die beweging maakt. Krijg je tijdens of na het dragen van zware (schooltassen, boodschappen kratjes o.i.d.) voorwerpen, het autorijden en/of het uitvoeren van uw hobby pijnklachten? Dan wordt wederom die context nagebootst en onderzocht waar de oorzaak van de klacht ligt. Uiteindelijk heb jij jouw eigen beweegplan. Gerichte houdingstips en adviezen worden gegeven die jij kunt meenemen om de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen.

Indicaties voor oefentherapie

Rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten (bekken, knie-enkel-voet, arm-schouder-pols), chronische aandoeningen, houdingsafwijkingen, spierspannings- en hoofdpijnklachten, houdinggerelateerde klachten, hypermobiliteit.

Vergoedingen

Ben jij jonger dan 18 jaar?

De eerste 9 behandelingen voor oefentherapie worden vergoed. Meer behandelingen nodig dan 9? Dan worden maximaal de volgende 9 behandelingen ook vergoed.

Ben jij 18 jaar of ouder?

Dan wordt oefentherapie alleen vergoed vanuit de basisverzekering, als jij een aandoening hebt die op de lijst chronische aandoeningen voorkomt. Heb jij een chronische aandoening, dan zal je de eerste 20 behandelingen zelf moeten betalen. Wanneer je aanvullend verzekerd bent, kunnen de eerste 20 hierdoor worden vergoed.  De behandelingen die je daarna nodig hebt, worden uit de basisverzekering vergoed. Jaarlijks moet wel eerst het eigen risico worden betaald.

Locatie

Eerste lijn oefentherapie wordt momenteel enkel gegeven op de locatie Van Zuijlen van Nieveltlaan.