Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hallux rigidus

Bij een hallux rigidus staat de grote teen meestal rechtuit.

De oorzaak van hallux rigidus

Door slijtage kan een hallux rigidus ontstaan. Vaak heb je dan ook botgroei of een zwelling op jouw grote teengewricht. Hierdoor kun je de teen niet meer zonder pijn afwikkelen.

Anatomie

Bij een hallux rigidus staat de grote teen meestal rechtuit, voelt de teen verstijfd aan en is de functie sterk beperkt.

Klachten

Omdat bij een hallux rigidus de teen verstijfd is, kun je bij het lopen niet meer goed afzetten (‘afwikkelen’ van de voet). Je hebt pijn bij het lopen, hardlopen en traplopen. Vaak heb je vooral pijn wanneer je na een tijdje rust weer gaat bewegen. In sommige gevallen staat de grote teen ook scheef.

Behandeling en herstel

De eerste behandeling is het aanpassen van jouw schoen door de orthopedisch schoenmaker. Die aanpassing helpt de voet met het afwikkelen. Hierdoor kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen.

Helpt het aanpassen van de schoen niet genoeg, dan is een operatie een mogelijkheid. Heb je bijvoorbeeld botgroei bij jouw teengewricht, dan kan de chirurg dit weghalen om de teen weer beweeglijker te maken. Als de slijtage zeer ver gevorderd is, dan kan de chirurg jouw teengewricht vastzetten. Die ingreep heet een arthrodese. De chirurg zet het basisgewricht van de grote teen vast met een plaatje en/of schroeven. Daardoor kan behalve de pijn ook de stand van de teen goed behandeld worden. Patiënten hebben relatief weinig last van het vastgezette gewricht.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • De schoenen kunnen worden aangepast door een orthopedisch schoenmaker.
  • De teen kan geopereerd worden, dit is meestal een dagbehandeling.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Anoniem (67) uit Stroe

Krullaards

“Ik heb de behandeling goed ervaren. Behandeling was redelijk naar wens. Het gaat veel beter dan toen ik voor het eerst binnen kwam.”