Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hallux rigidus

Bij een hallux rigidus staat de grote teen meestal rechtuit.

De oorzaak van hallux rigidus

Door slijtage kan een hallux rigidus ontstaan. Vaak heb je dan ook botgroei of een zwelling op jouw grote teengewricht. Hierdoor kun je de teen niet meer zonder pijn afwikkelen.

Anatomie

Bij een hallux rigidus staat de grote teen meestal rechtuit, voelt de teen verstijfd aan en is de functie sterk beperkt.

Klachten

Omdat bij een hallux rigidus de teen verstijfd is, kun je bij het lopen niet meer goed afzetten (‘afwikkelen’ van de voet). Je hebt pijn bij het lopen, hardlopen en traplopen. Vaak heb je vooral pijn wanneer je na een tijdje rust weer gaat bewegen. In sommige gevallen staat de grote teen ook scheef.

Behandeling en herstel

De eerste behandeling is het aanpassen van jouw schoen door de orthopedisch schoenmaker. Die aanpassing helpt de voet met het afwikkelen. Hierdoor kan de pijn verminderen of zelfs verdwijnen.

Helpt het aanpassen van de schoen niet genoeg, dan is een operatie een mogelijkheid. Heb je bijvoorbeeld botgroei bij jouw teengewricht, dan kan de chirurg dit weghalen om de teen weer beweeglijker te maken. Als de slijtage zeer ver gevorderd is, dan kan de chirurg jouw teengewricht vastzetten. Die ingreep heet een arthrodese. De chirurg zet het basisgewricht van de grote teen vast met een plaatje en/of schroeven. Daardoor kan behalve de pijn ook de stand van de teen goed behandeld worden. Patiënten hebben relatief weinig last van het vastgezette gewricht.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • De schoenen kunnen worden aangepast door een orthopedisch schoenmaker.
  • De teen kan geopereerd worden, dit is meestal een dagbehandeling.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Mw. A. Isarin – van der Weijde (79) uit Barneveld

Revalidatie

“Revalidatie Centrum Evers heeft mij aangeraden 3 maanden het revalidatietraject in te gaan, voor artrose waar ik behoorlijk last van had. Dat is nu achter de rug. Met goed trainen en plezier heb ik het volbracht. Met veel leuke en geweldige therapeuten ben ik aan het werk gegaan. Ik heb veel geleerd om met mijn pijn om te gaan. Er is mij verteld aan het begin van de therapie dat de pijn niet helemaal weg zal zijn. Dat ervaar ik ook zo. Gezien mijn leeftijd (79 jaar) krijg je toch last van slijtage. 's Morgens startpijn, maar na de oefeningen heb ik overdag minder pijn. Daarnaast loop ik beter. Centrum Evers bood mij dan nog 12x 1 uur in de week aan om te komen oefenen. Dat is heel fijn. Ik moet blijven oefenen en bewegen dat heb ik wel ervaren. Daarom wil ik het team dat mij heeft begeleid hartelijke bedanken voor de goede zorg en begeleiding in welke vorm dan ook.”