Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Verstuikte enkel

Je loopt een verstuikte enkel op doordat uw voet naar binnen zwikt.

De oorzaak van een verstuikte enkel

U loopt een verstuikte enkel op doordat uw voet naar binnen zwikt.

Anatomie

Om het enkelgewricht liggen pezen, banden en een gewrichtskapsel (omhulsel). Samen zorgen ze ervoor dat het enkelgewricht soepel kan bewegen en stabiel blijft. Als je een verstuikte enkel hebt, is de buitenband van jouw enkelgewricht verrekt en/of gescheurd.

Klachten

Jouw klachten beginnen meteen na het verzwikken. Aan de buitenkant van de enkel ontstaat een eivormige zwelling. In ongeveer de helft van de gevallen wordt de huid rood, roodbruin en blauw of groen. Wanneer de voet naar binnen draait, wordt de pijn erger. Je kunt vaak nog op het been staan, maar dat doet wel pijn.

Behandeling en herstel

Leg na een verstuikte enkel zo snel mogelijk een ijspakking of ijs(blokjes) op de enkel. Laat een drukverband aanleggen en houd uw been hoog. Na een week bekijken we de enkel opnieuw. Is er geen bloeduitstorting, geen drukpijn aan de buitenkant van de enkel en kan de voet niet verschuiven ten opzichte van het onderbeen? Dan kun je weer bewegen en sporten. Heb je nog klachten, dan kunnen we de enkel immobiliseren (vastzetten) met tape. Je kunt dan na een week de meeste van jouw bezigheden weer oppakken, maar je kunt nog niet lang staan of lang lopen met de enkel. Na zes weken kun je weer normaal lopen, staan en sporten.

De helft van de mensen die hun enkel hebben verstuikt houdt daar nog één tot vijf jaar last van. Ze hebben bijvoorbeeld pijnklachten of zwikken vaak door de enkel heen. Heel af en toe (bij minder dan 1% van de mensen die nog last van hun enkel hebben) betekent dit dat de buitenband niet helemaal is genezen. In dat geval is een operatie nodig om de band opnieuw op te spannen of te herstellen.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Koel direct na het traumamoment de enkel.
  • Het vasttapen van de enkel kan helpen om jouw enkel tijdelijk te ontzien.
  • Wanneer je enkel vaker blijft zwikken, dan kan de fysiotherapeut je helpen om de enkel te trainen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • Datumnotatie:DD dash MM dash JJJJ

Martin Kelderman

Fietsmetingen
Fysio Fitness
Fysiotherapie
Medical taping

m.kelderman@centrumevers.nl

“Zorgzaam naar de patiënten en een zeer prettige collega.”

Hugo van de Beek

Fysiotherapie
Medical taping
Sportfysiotherapie

h.vandebeek@centrumevers.nl

“Klasbak voor sportproblemen.”

Testimonial

Dhr. Matthijs de Groot (51) uit Ermelo

Fysiotherapie

Jaela van der Heijden en de mensen van Centrum Evers, hebben mij enorm goed geholpen. Ze hebben mij begeleid van zware chronische pijn aan mijn knieën waardoor ik nog nauwelijks kon lopen, terug naar een leven waarin ik bijna alles weer kan doen. Kracht van Jaela is niet alleen haar kennis over het bewegingsapparaat en hoe je dat kan trainen, maar ook dat ze heel goed kan invoelen wat er bij je speelt en beseft welke invloed je mindset heeft op je lichaam en pijnbeleving en hoe hier mee om te gaan. Na een lange vruchtloze zoektocht kwam ik bij Centrum Evers terecht, ze pakten het heel serieus aan en merkte ik eigenlijk meteen al verschil. Zonder hen was ik nu niet zo ver geweest.”