Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Verstuikte enkel

Je loopt een verstuikte enkel op doordat uw voet naar binnen zwikt.

De oorzaak van een verstuikte enkel

U loopt een verstuikte enkel op doordat uw voet naar binnen zwikt.

Anatomie

Om het enkelgewricht liggen pezen, banden en een gewrichtskapsel (omhulsel). Samen zorgen ze ervoor dat het enkelgewricht soepel kan bewegen en stabiel blijft. Als je een verstuikte enkel hebt, is de buitenband van jouw enkelgewricht verrekt en/of gescheurd.

Klachten

Jouw klachten beginnen meteen na het verzwikken. Aan de buitenkant van de enkel ontstaat een eivormige zwelling. In ongeveer de helft van de gevallen wordt de huid rood, roodbruin en blauw of groen. Wanneer de voet naar binnen draait, wordt de pijn erger. Je kunt vaak nog op het been staan, maar dat doet wel pijn.

Behandeling en herstel

Leg na een verstuikte enkel zo snel mogelijk een ijspakking of ijs(blokjes) op de enkel. Laat een drukverband aanleggen en houd uw been hoog. Na een week bekijken we de enkel opnieuw. Is er geen bloeduitstorting, geen drukpijn aan de buitenkant van de enkel en kan de voet niet verschuiven ten opzichte van het onderbeen? Dan kun je weer bewegen en sporten. Heb je nog klachten, dan kunnen we de enkel immobiliseren (vastzetten) met tape. Je kunt dan na een week de meeste van jouw bezigheden weer oppakken, maar je kunt nog niet lang staan of lang lopen met de enkel. Na zes weken kun je weer normaal lopen, staan en sporten.

De helft van de mensen die hun enkel hebben verstuikt houdt daar nog één tot vijf jaar last van. Ze hebben bijvoorbeeld pijnklachten of zwikken vaak door de enkel heen. Heel af en toe (bij minder dan 1% van de mensen die nog last van hun enkel hebben) betekent dit dat de buitenband niet helemaal is genezen. In dat geval is een operatie nodig om de band opnieuw op te spannen of te herstellen.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Koel direct na het traumamoment de enkel.
  • Het vasttapen van de enkel kan helpen om jouw enkel tijdelijk te ontzien.
  • Wanneer je enkel vaker blijft zwikken, dan kan de fysiotherapeut je helpen om de enkel te trainen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Hugo van de Beek

Fysiotherapie
McKenzie therapie
Medical taping
Sportfysiotherapie

h.vandebeek@centrumevers.nl

“Klasbak voor sportproblemen.”

Testimonial

Anoniem (30) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Goed geholpen! praktische oefeningen voor thuis meegekregen.”