Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Triggerfinger

Wanneer er bij één van deze pezen door een ontsteking een zwelling ontstaat, noemen we dat een triggerfinger.

De oorzaak van een triggerfinger

Soms ontstaat een triggerfinger na een zware inspanning of abnormaal gebruik van de hand, maar de precieze oorzaak weten we niet. Wel is duidelijk dat een triggerfinger vaker voorkomt bij mensen met reuma, jicht of suikerziekte.

Anatomie

Van de handpalm naar de vingers lopen pezen. Wanneer er bij een van deze pezen door een ontsteking een zwelling ontstaat, noemen we dat een triggerfinger. Meestal komt een triggerfinger voor in de pees naar de middelvinger of de ringvinger, soms in de pees naar de duim.

Klachten

Je krijgt pijn of een vervelend gevoel aan de basis van jouw vinger of duim. Soms ziet of voel je zwelling. Ook kan de vinger gaan ‘hokken’: pijnlijk vastlopen tijdens het buigen en strekken. In sommige gevallen gaat de vinger op slot. Je kunt hem dan helemaal niet meer buigen of strekken.

Behandeling en herstel

Het dragen van een (nacht)spalkje is soms genoeg om de pees weer soepel te laten bewegen, zonder irritatie. Een andere mogelijkheid is het slikken van ontstekingsremmers. Die kunnen ook in peesschede (omhulsel van de pees) worden ingespoten.

Helpen deze behandelingen niet genoeg, dan is een poliklinische operatie een mogelijkheid. Onder plaatselijke verdoving maakt de chirurg een sneetje in de huid. Op de plek van de zwelling snijdt de chirurg de pees open, zodat de pees zich weer vrij kan bewegen. Meteen na de operatie kun je de vinger weer normaal bewegen. Gebruik de hand zoals je altijd doet, maar nog niet meteen te zwaar. Buig en strek regelmatig jouw vinger: zo voorkom je dat er verklevingen ontstaan bij het genezen. Na ongeveer twee weken kunnen de hechtingen eruit en kun je de hand weer helemaal als vanouds gebruiken. Sommige mensen voelen na de operatie nog een poosje een lichte zwelling bij het litteken of hebben nog wat last van stijfheid in de vinger. Dat komt met name voor bij mensen met met reuma of suikerziekte.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

  • Slik ontstekingsremmers om de zwelling af te laten nemen.
  • Draag een spalkje om de vinger rust te gunnen en deze te laten herstellen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Freek Hebing

Fysiotherapie
Handtherapie
Medical taping

f.hebing@centrumevers.nl

“Zonder Freek had de praktijk niet gestaan waar we nu staan.”

Testimonial

Mw. Henny van Ginkel (59) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Nadat ik hier binnen kwam strompelen is hier veel gebeurd. Nu ik na 15 behandelingen klaar ben bij Tessa, huppel ik weer vrolijk rond. Wat knapt een mens bij jullie op.”