Voor iedere klacht een juiste behandeling!

A-specifieke lagerugpijn

Als je zonder aantoonbare ziekte of beschadiging lage rugpijn heeft  is er meestal niets ernstigs aan de hand, we noemen dit aspecifieke lage rugpijn.

De oorzaak van a-specifieke lagerugpijn

Negentig procent van de mensen met pijn in de rug valt onder a-specifieke lagerugpijn. De rugpijn is bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van uw rug, een verkeerde beweging of zwaar en verkeerd tillen. Bijna altijd is er sprake van overmatig bol ruggebruik. Dat kan door tillen zijn maar ook door met een bolle rug lang te zitten. Tijdens en na een zwangerschap komt ook regelmatig rugpijn voor. Bekkeninstabiliteit wordt soms wat snel als diagnose genoemd. Vaak verminderen de klachten al met het aanleren van veilig ruggebruik door ons.
Rugpijn bij mensen jonger dan 18 jaar komt weinig voor. Vaak zien we als oorzaak een zeer mobiele rug, soms instabiliteitsklachten genoemd. Vaak hebben deze mensen last van plotselinge pijnscheuten. Wij onderzoeken in dat geval de stand van de voeten in relatie tot heupen, bekken en rug.

Anatomie

Bij a-specifieke lagerugpijn zijn er geen anatomische afwijkingen te vinden op een MRI of een röntgenfoto. Het is daarom onduidelijk wat de onderliggende oorzaak van deze klachten is. In fysiotherapeutisch onderzoek kunnen we wel kijken of er nog onderliggende oorzaken liggen in de houding of de beweeglijkheid van de wervels (instabiliteit).

Klachten

Rugpijn, stijfheid, moeilijk uit bed of stoel kunnen komen, sokken aantrekken, aankleden, in de auto zitten, achter computer zitten, tillen, bukken. Soms ook pijn in de rug met hoesten, niesen of persen (op de wc).

We kennen 3 fasen, oplopend in steeds grotere blessures:

 • Spit

  Pijn in de rug

 • Ischias

  Pijn in de rug en uitstralende pijn in een been , soms 2 benen.

 • Hernia

  Pijn in de rug en uitstralende pijn in een been plus uitval van gevoel, kracht en reflexen. Lees meer over hernia.

Behandeling en herstel

Over het algemeen verdwijnt a-specifieke lagerugpijn binnen één tot twee maanden. Het belangrijkste advies: De rug veilig gebruiken en blijf bewegen. Als je uit angst voor de pijn minder beweegt, verzwakken de spieren en heb je kans dat je meer pijn krijgt.

Wie vanaf het begin actief stappen onderneemt, is eerder van de a-specifieke lagerugpijn af. Lopen is goed voor de rug, net als vaak van houding wisselen. A-specifieke lagerugpijn verdwijnt hierdoor niet meteen, maar de pijn kan er wel door verzacht worden. Probeer aan het werk te blijven, of zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan, desnoods met aangepaste taken.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

 • Bij het opstaan uit bed: rol eerst op je zij, doe dan de benen over de rand van het bed. Ga dan pas zitten door je met je armen omhoog te drukken.
 • Bij het opstaan van een stoel eerst de rug op slot zetten.
 • Bij bukken en tillen de rug recht in de veilige stand zetten. Net als een gewichtheffer met de borst vooruit en de billen naar achteren.
 • Het allerbelangrijkste is dat je zo snel mogelijk leert de rug veilig (= recht) te gebruiken. Wij hebben een speciaal rugscholingprogramma dat al onze therapeuten beheersen.
 • Je kunt paracetamol nemen. Dat vermindert de a-specifieke lagerugpijn, waardoor je gemakkelijker beweegt. Maar bedenk wel dat je ook niet meer voelt wanneer je de rug onveilig gebruikt. Pijnstillers in combinatie met het toepassen van veilig ruggebruik kan wel.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

 • DD dash MM dash JJJJ

Kim Warning

Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
Medical taping

k.warning@centrumevers.nl

“Een doorzetter, die niet snel van d’r stuk gebracht is.”

Sabine van de Beek – Koetsier

Bekkenfysiotherapie
Fysiotherapie
Medical taping

s.koetsier@centrumevers.nl

“Ze weet waar ze over praat op vakgebied.”

Testimonial

Dhr. H. Top (50) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Wordt prima geholpen.”