Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Stenose

Een stenose is een medische term voor ‘vernauwing’.

De oorzaak van een Stenose

Een stenose is doorgaans het gevolg van veroudering en komt in de regel voor bij mensen ouder dan 50, maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kan hieraan ten grondslag liggen. Alles draait om genoeg ruimte voor het zenuwweefsel. En die is ook nog genetisch niet bij iedereen hetzelfde. Als die ruimte dan verder in het geding raakt, ontstaat er druk ofwel compressie op dit zenuwweefsel (en zijn beschermende en voedende omhulsel) en zal dit onherroepelijk tot klachten gaan leiden. De druk op het zenuwweefsel kan dus vanuit verschillende bronnen ontstaan. Belangrijk is om uit te zoeken waardoor deze druk ontstaat.

Anatomie

Een stenose is een medische term voor ‘vernauwing’. Als deze betrekking heeft op de rug kan er sprake zijn van een (wervel)kanaalstenose of foramenstenose. Bij de kanaalstenose is de verticaal lopende ruimte voor het ruggenmerg op een bepaalde plek vernauwd en bij een foramenstenose is de doorgang van de min of meer horizontaal uittredende zenuw(wortel) aangedaan. De klachtenbeelden hierbij zijn enigszins verschillend.

Klachten

De klachten kunnen erg divers zijn, maar zullen naast mogelijke pijn in rug ook steeds meer neurologische symptomen gaan vertonen in één of beide benen (onderrugstenose). Deze neurologische symptomen zijn naast de eventuele zenuwpijn in het been, klachten als tintelingen of uitval van gevoel en/of spierfunctie. Dit uit zich in eerste instantie vaak door een verminderde coördinatie van de fijne motoriek. Het looppatroon en evenwicht raken licht verstoord, zeker bij enige vermoeidheid. Naarmate de stenosering in de tijd toeneemt zullen ook deze klachten verergeren. Afhankelijk van de oorzaak is het vaak een langzaam voortschrijdend proces.

Behandeling en herstel

Ten eerste zal moeten worden vastgesteld dat er sprake is van een stenose en wat de oorzaak hiervan is. Dit gebeurt meestal bij de neuroloog. De patiënt is dan vaak al bij de huisarts of fysiotherapeut behandeld geweest en doorverwezen naar het ziekenhuis. Aan de hand van de klachten is met behulp van een MRI de conclusie ‘stenose’ te trekken. Afhankelijk van de oorzaak wordt dan een behandeling geadviseerd. Alleen in ernstige of therapieresistente gevallen wordt besloten tot een operatie. Meestal zijn er factoren in het spel die nog goed te beïnvloeden zijn en kunnen de klachten deels of zelfs volledig verdwijnen. Vaak is behandeling bij een fysio- of manueel therapeut dan de vervolgstap.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Vaak is er een positie van de rug te vinden waarbij de klachten verminderen of verdwijnen. Dit is bepaald niet altijd de rustsituatie in bed. Zoek deze optimale positie en voorkom posities waarbij de klachten toenemen.
  • Bij een wervelkanaalstenose in de onderrug is meestal staan en lopen pijnlijk en zeer beperkt. Eventjes zitten geeft snel reductie van de klachten en ook fietsen gaat vaak probleemloos.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Johan Noordegraaf

COPD
Covid revalidatie
Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

j.noordegraaf@centrumevers.nl

“Johan draait zijn hand er niet voor om, om iemand vakkundig te "kraken".”

Testimonial

Mw. Harriët Hulsebos (53) uit Assen

Krullaards

“Doordat ik fibromyalgie heb, had ik geen spectaculaire resultaten verwacht, maar elke vooruitgang is er één, nietwaar? Nu, na de behandeling, bemerk ik echter een duidelijk verschil: ik kan me (na zeker 10 jaar!) 's nachts weer omdraaien zonder wakker te worden van de pijn in heupen en bekken. Ook iets langer blijven liggen kan weer, omdat die pijn er niet meer is. Wat een opluchting!”