Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Gewrichtsmuis

Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in een gewricht dat soms beklemd raakt.

De oorzaak van een gewrichtsmuis

De oorzaak is vaak dat de gewrichtsmuis ontstaat als onderdeel van artrose of slijtage van de enkel. Soms ontstaan gewrichtsmuizen zonder aanwijsbare reden en worden ze gevormd door het gewrichtskapsel. Bij snel groeiende kinderen kan de bloedvoorziening voor de groeischijf op het randje van voldoende zijn, met een tekortschieten als gevolg. De klacht wordt ook wel kraakbeenloslating of osteochondritis dissecans genoemd.

Anatomie

Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in de enkel dat soms beklemd raakt.

Klachten

De klachten zijn niet altijd aanwezig. Het belangrijkste fenomeen is of het stukje bot met kraakbeen nog stabiel vastzit. Wanneer het nog op zijn plaats zit en het kraakbeen nog glad verloopt, zullen de klachten vaag zijn, bijvoorbeeld onduidelijk gelokaliseerde pijn en soms enige zwelling. Vooral bij zwaardere belasting en draaibewegingen zullen de klachten toenemen. Wanneer het stukje los komt te liggen zullen er slotverschijnselen optreden.

Behandeling en herstel

Belangrijkste doel van de behandeling is om de pijn te verminderen en het gewrichtsvlak te beschermen of te herstellen zodat er later geen slijtage zal optreden. Jonge kinderen zullen over het algemeen een goede genezingstendens tonen en dus een goede prognose hebben zolang de groeischijven nog open zijn.

Wanneer kraakbeen loslaat bij een jong kind of jong volwassene en het stukje bot een blokkade veroorzaakt, dan moet het met een operatie worden weggehaald. Het is het verstandigst om dit zo snel mogelijk te laten doen. Als het stukje bot of kraakbeen geen blokkade veroorzaakt, moet het wel worden verwijderd, maar kan dit op een gepast tijdstip gepland worden.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kunt een röntgenfoto laten maken om de losse stukjes kraakbeen of bot op te sporen. De huisarts beslist of een röntgenfoto noodzakelijk is.
  • Middels fysiotherapie en ergotherapie kunnen we werken aan een periode van aangepaste belasting, zodat de enkel zich kan herstellen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Mariam Popal

Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
Re-Attach

m.popal@centrumevers.nl

“Doortastend en recht door zee.”

Tessa van Beek

COPD
Fysio Fitness
Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie

t.vanbeek@centrumevers.nl

“Groot hart voor de patiënten.”

Testimonial

Dhr. Mees Hazeleger (50) uit De Klomp

Revalidatie

“Na in 2015 een intake gesprek te hebben gehad om een revalidatie te starten bleek kort daarna dat ik helaas weer een tumor had. Na de operatie in 2016 bleef ik maar kwakkelen, geen energie, vermoeid en lusteloos, 2e helft van 2016 weer contact opgenomen met jullie om alsnog een traject te starten. Mijn motivatie was een beetje van, zo gaat het niet, dus niet veel te verliezen. In eerste instantie zag ik niet echt perspectief, maar had A gezegd, dus dan zeg ik ook B. Nu na 3 best wel intensieve maanden heb ik vanmorgen bij de arts aangegeven dat het resultaat we bijzonder is, nagenoeg geen pijn klachten, weer wat energie, loop makkelijker. Ik vind het een compliment waard hoe jullie mij geholpen hebben, iedereen altijd geïnteresseerd hoe het gaat, ook als ik weer een chemo had gehad waardoor het even minder ging. Iedereen hartelijk bedankt voor zijn of haar inzet.”