Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Stenose

Een stenose is een medische term voor ‘vernauwing’.

De oorzaak van een stenose

Een stenose is doorgaans het gevolg van veroudering en komt in de regel voor bij mensen ouder dan 50, maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kan hieraan ten grondslag liggen. Alles draait om genoeg ruimte voor het zenuwweefsel. En die is ook nog genetisch niet bij iedereen hetzelfde. Als die ruimte dan verder in het geding raakt, ontstaat er druk ofwel compressie op dit zenuwweefsel (en zijn beschermende en voedende omhulsel) en zal dit onherroepelijk tot klachten gaan leiden. De druk op het zenuwweefsel kan dus vanuit verschillende bronnen ontstaan. Belangrijk is om uit te zoeken waardoor deze druk ontstaat.

Anatomie

Een stenose is een medische term voor ‘vernauwing’, en als deze betrekking heeft op de nek kan er sprake zijn van een (wervel)kanaalstenose of foramenstenose. Bij de kanaalstenose is de verticaal lopende ruimte voor het ruggenmerg op een bepaalde plek vernauwd en bij een foramenstenose is de doorgang van de min of meer horizontaal uittredende zenuw(wortel) aangedaan. De klachtenbeelden hierbij zijn enigszins verschillend.

Klachten

De klachten kunnen erg divers zijn, maar zullen naast mogelijke pijn in de nek ook steeds meer neurologische symptomen gaan vertonen in één of beide armen (nekstenose). Deze neurologische symptomen zijn naast de eventuele zenuwpijn in de arm, klachten als tintelingen of uitval van gevoel en/of spierfunctie. Dit uit zich in eerste instantie vaak door een verminderde coördinatie van de fijne motoriek. Bij een nekstenose kan het subtiele gevoel in de vingers verdwijnen bij het oppakken van een paperclip of het omslaan van een bladzijde. Naarmate de stenosering in de tijd toeneemt zullen ook deze klachten verergeren. Afhankelijk van de oorzaak is het vaak een langzaam voortschrijdend proces.

Behandeling en herstel

Ten eerste zal moeten worden vastgesteld dat er sprake is van een stenose en wat de oorzaak hiervan is. Dit gebeurt meestal bij de neuroloog. De patiënt is dan vaak al bij de huisarts of fysiotherapeut behandeld geweest en doorverwezen naar het ziekenhuis. Aan de hand van de klachten is met behulp van een MRI de conclusie ‘stenose’ te trekken. Afhankelijk van de oorzaak wordt dan een behandeling geadviseerd. Alleen in ernstige of therapieresistente gevallen wordt besloten tot een operatie. Meestal zijn er factoren in het spel die nog goed te beïnvloeden zijn en kunnen de klachten deels of zelfs volledig verdwijnen. Vaak is behandeling bij een fysio- of manueel therapeut dan de vervolgstap.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Vaak is er een positie van de nek te vinden waarbij de klachten verminderen of verdwijnen. Dit is bepaald niet altijd de rustsituatie in bed. Zoek deze optimale positie en voorkom posities waarbij de klachten toenemen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Johan Noordegraaf

COPD
Fysiotherapie
Manuele therapie

j.noordegraaf@centrumevers.nl

“Johan draait zijn hand er niet voor om, om iemand vakkundig te "kraken".”

Jan Evers

Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

j.evers@centrumevers.nl

“Hij is een vakman op elk gebied.”

Testimonial

Mw. Sylvia Lagerweij (44) uit Kootwijkerbroek

Revalidatie

“In augustus begonnen met het revalidatietraject. De eerste 2 weken waren erg zwaar. Veel nieuwe mensen, veel nieuwe indrukken maar ik voelde dat iedereen het goede met me voor had. Het voelde als een warm bad. Elke week fysio, ergotherapie en psycholoog was wel veel maar ook goed. Vooral Joost en Conitha hebben me heel erg geholpen en van een onzekere vrouw een veel sterkere vrouw gemaakt die nu ook trots op zichzelf kan zijn. De combinatie van al deze therapieën is voor mij echt de juiste geweest. 17 jaar lang met een zere, stijve nek rondgelopen en veel therapeuten gezien maar dit heeft mij echt gelopen. Niet dat ik mijn nek niet meer voelen. Het zal altijd een zwak punt blijven maar door alle therapieën weet ik veel beter met alles om te gaan zodat de nekklachten heer erg zijn verminderd. Ook door de haptonomie heb ik mijn eigen lijf veel beter leren kennen. De drempel was voor mij heel erg hoog maar ik ben zo blij dat ik toch zelf de stap heb gemaakt om bij jullie in therapie te gaan. Door jullie fantastische begeleiding ben ik nu een sterkere vrouw geworden die veel meer zelfvertrouwen heeft en veel beter haar grenzen aan kan geven. Dankzij jullie sta ik veel positiever in het leven en kan mijn lijk het allemaal ook veel beter aan, omdat ik nu luister naar mijn lichaam en bewust rustmomenten in de dag plan. Ik raad het anderen ook aan om bij jullie aan de slag te gaan, omdat het mij zo veel positiefs heeft opgeleverd. Heel hartelijk dank!”