Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hamerteen of klauwteen

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is.

Oorzaak van een hamerteen of klauwteen

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de langeteenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt is. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.

Anatomie

Veel voorkomende afwijkingen aan de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Klachten

De kromming zorgt ervoor dat jouw teen tegen de schoen wordt gedrukt. Door deze druk kan er een pijnlijke likdoorn op de teen ontstaan. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Daarnaast kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt.

Behandeling en herstel

Voldoende ruimte voor de tenen in de schoenen is van belang. De eerste behandeling van hamertenen en klauwtenen bestaat uit het dragen van zachte schoenen. De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de stand van de tenen.

Indien nodig wordt overgegaan tot een operatie. Tijdens de operatie wordt een deel van het kootje of gewricht weggenomen waardoor de teen weer recht komt te staan. De teen wordt meestal vastgezet met een pennetje. Na de ingreep wordt er een drukverband om de voet gedaan. Hoewel je mag lopen, is het na de operatie nodig voldoende rust te houden. Het beste kun je je voet zoveel mogelijk op een kussen omhooghouden. Na de operatie kan de teen opzwellen, en deze zwelling van de teen kan geruime tijd (soms enkele maanden) aanhouden, maar deze verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Tijdens de controle zal er worden gekeken naar het herstel van de voet en wordt eventueel het verband en/of het pennetje verwijderd door de chirurg.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Zachte schoenen dragen.
  • Laat de likdoorn goed behandelen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Teunie van Dorland

Interieurverzorging

“Altijd fijn als ze er is. ”

Testimonial

Mw. Desiree Pleij (35) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Ik ben heel goed door mijn enkel gegaan. Heb te lang gewacht om naar de fysio te gaan. Uiteindelijk toch gegaan en nu 4 behandelingen verder loop ik weer en kan ik me dagelijkse bezigheden gewoon weer doen. Top gedaan en super bedankt.”