Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hamerteen of klauwteen

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de lange teenstrekker te strak is.

Oorzaak van een hamerteen of klauwteen

Een hamerteen of klauwteen ontstaat wanneer de pees van de langeteenstrekker te strak is en het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het basiskootje overstrekt is. Het gevolg is dat de pezen van de teenbuigers de beide gewrichten in het eindkootje juist extra buigen. Hierdoor krijgt de teen de vorm van een “hamer” die met zijn uiteinde op de vloer “slaat” of de vorm van een “klauw” die met zijn laatste kootje net niet op de vloer komt.

Anatomie

Veel voorkomende afwijkingen aan de tenen zijn de hamertenen en de klauwtenen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Een klauwteen heeft daarbij nog een overstrekking in het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje.

Klachten

De kromming zorgt ervoor dat jouw teen tegen de schoen wordt gedrukt. Door deze druk kan er een pijnlijke likdoorn op de teen ontstaan. Bij een stugge hamer- en klauwteen kan er ook een pijnlijke eeltplek op het topje van de teen ontstaan. Daarnaast kan er eelt en pijn onder de voorvoet ontstaan, omdat de kromstand van de hamerteen het kopje van het middenvoetsbeentje naar beneden drukt en daarmee abnormaal veel druk veroorzaakt.

Behandeling en herstel

Voldoende ruimte voor de tenen in de schoenen is van belang. De eerste behandeling van hamertenen en klauwtenen bestaat uit het dragen van zachte schoenen. De drukplekken kunnen ontlast worden met likdoornpleisters en orthesen. Met behulp van een steunzool kunnen de kopjes van de middenvoetsbeentjes worden ontlast, wat mogelijk een gunstige invloed heeft op de stand van de tenen.

Indien nodig wordt overgegaan tot een operatie. Tijdens de operatie wordt een deel van het kootje of gewricht weggenomen waardoor de teen weer recht komt te staan. De teen wordt meestal vastgezet met een pennetje. Na de ingreep wordt er een drukverband om de voet gedaan. Hoewel je mag lopen, is het na de operatie nodig voldoende rust te houden. Het beste kun je je voet zoveel mogelijk op een kussen omhooghouden. Na de operatie kan de teen opzwellen, en deze zwelling van de teen kan geruime tijd (soms enkele maanden) aanhouden, maar deze verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Tijdens de controle zal er worden gekeken naar het herstel van de voet en wordt eventueel het verband en/of het pennetje verwijderd door de chirurg.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Zachte schoenen dragen.
  • Laat de likdoorn goed behandelen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Arianne van de Wal – Knotters

Deep Oscillation
Fysiotherapie
Oedeemtherapie

a.vandewal@centrumevers.nl

“Specialiste binnen de oedeemtherapie, zorgzaam.”

Testimonial

Mw. Margaret Stitselaar – van Barneveld (64) uit Barneveld

Krullaards

“Ik had al jaren last van restless legs, en vooral 's nachts en 's avonds. Slapen ging slecht, omdat ik vaak moest gaan lopen, ging dan naar beneden. En maar rondjes lopen door de kamer, een kopje thee, en dan na ongeveer 45 minuten weer naar bed. Maar ja, dan mis je toch nachtrust en kom je niet tot rust, omdat je slaap verstoord wordt. Ik kwam al bij Evers voor mijn rug en later voor mijn voet. Toen hoorde ze bij Evers dat ik erg last had van restless leg, en vroegen of ik niet op de Krullaards wilde. Ja dat wil ik wel. Na de test, die zei dat mijn bekken best wel scheef was, mocht ik er op. Na de eerste keer merkte ik weinig. Het bekken was wel gelijker. En nu na twee keer, ja, merkte ik dat ik soms door kon slapen, heerlijk. Nu ben ik klaar en bijna geen last meer. Soms 's avonds, maar ga ik even naar de keuken, en dan is het wel over. Ik ben zo blij. Ben nu meer uitgerust en kan heerlijk slapen. Mijn nek is even lastiger, maar daar werken we nu aan, en gaat steeds wel beter. Ik heb er vertrouwen in. Dank je wel Krullaards. Hoop dat het zo blijft, en anders misschien terug.”