Gewrichtsmuis
Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in een gewricht dat soms beklemd raakt.
De oorzaak van een gewrichtsmuis
De oorzaak is vaak dat de gewrichtsmuis ontstaat als onderdeel van artrose of slijtage van het gewricht. Soms ontstaan gewrichtsmuizen zonder aanwijsbare reden en worden ze gevormd door het gewrichtskapsel. Bij snel groeiende kinderen kan de bloedvoorziening voor de groeischijf op het randje van voldoende zijn, met een tekortschieten als gevolg. De klacht wordt ook wel kraakbeenloslating of osteochondritis dissecans genoemd.
Anatomie
Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in de elleboog dat soms beklemd raakt. In principe kan een gewrichtsmuis in elk gewricht ontstaan, maar veelal is het de elleboog of de knie.
Klachten
De klachten zijn niet altijd aanwezig. Het belangrijkste fenomeen is of het stukje bot met kraakbeen nog stabiel vastzit. Wanneer het nog op zijn plaats zit en het kraakbeen nog glad verloopt, zullen de klachten vaag zijn: onduidelijk gelokaliseerde pijn en soms enige zwelling. Vooral bij zwaardere belasting en draaibewegingen zullen de klachten toenemen. Wanneer het stukje los komt te liggen, zullen er slotverschijnselen optreden.
Behandeling en herstel
Belangrijkste doel van de behandeling is om de pijn te verminderen en het gewrichtsvlak te beschermen of te herstellen, zodat er later geen slijtage zal optreden. Jonge kinderen zullen over het algemeen een goede genezingstendens tonen en dus een goede prognose hebben zolang de groeischijven nog open zijn.
Wanneer kraakbeen loslaat bij een jong kind of jong volwassene en het stukje bot een blokkade veroorzaakt, dan moet het met een operatie worden weggehaald. Het is het verstandigste om dit zo snel mogelijk te laten doen. Als het stukje bot of kraakbeen geen blokkade veroorzaakt, moet het wel worden verwijderd, maar kan dit op een gepast tijdstip gepland worden.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Je kunt een röntgenfoto laten maken om de losse stukjes kraakbeen of bot op te sporen. De huisarts beslist of een röntgenfoto noodzakelijk is.
- Middels fysiotherapie en ergotherapie kunnen we werken aan een periode van aangepaste belasting, zodat de elleboog zich kan herstellen.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Testimonial
Mw. Anoniem
“Met dochter bij Tessa geweest in verband met krampjes en overstrekken. We zijn heel fijn geholpen en na 3 behandelingen hebben we een 'ander'meisje! Tessa, je doet het super goed met die kleintjes!”