Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Strekpeesletsel

Meestal krijg je een strekpeesletsel wanneer je de gestrekte vinger stoot

De oorzaak van strekpeesletsel

Meestal krijg je strekpeesletsel wanneer je de gestrekte vinger stoot. Ook wanneer er bij het sporten een bal op het gestrekte topje van uw vinger terechtkomt, kan strekpeesletsel ontstaan.

Anatomie

Aan het laatste kootje van een vinger zit de strekpees vast. Die zorgt ervoor dat je jouw vinger kan strekken. Wanneer de pees losscheurt van het bot, soms samen met een stukje bot van het kootje, noemen we dat een mallet finger of strekpeesletsel. Het laatste kootje van uw vinger gaat afhangen en kan niet meer gestrekt worden.

Klachten

In het begin van het strekpeesletsel is de vinger pijnlijk en gezwollen rondom het eindkootje. Het kootje van de vinger staat gebogen en kan niet actief worden gestrekt. Met behulp van de andere hand is dit wel mogelijk.

Behandeling en herstel

De vinger moet na een strekpeesletsel in een gestrekte stand worden gehouden met behulp van een spalk. Deze spalk overstrekt het eindkootje, dat wil zeggen verder dan de ‘normale’ strekstand. Zo kunnen de peesuiteinden weer aan elkaar groeien. Deze spalk moet zes tot acht weken blijven zitten, zonder dat het topje ook maar één keer buigt. Je mag het tweede gewricht, midden op jouw vinger, wel buigen met de spalk om. In de eerste twee weken na de spalkperiode (dus na acht tot tien weken) mag je drie tot vijf keer per dag de spalk af doen om te oefenen. Je moet dan steeds het kootje strekken vanuit een bepaalde buigstand. Je krijgt hier een hulpmiddeltje voor. Het is bij de oefeningen belangrijk dat je geen pijn voelt. Tussen het oefenen door moet de spalk gewoon weer aan. Na de ‘oefenperiode’ mag je het spalkje af laten. Vanaf dat moment ga je steeds intensiever oefenen. Let op: draag tot twaalf weken na het begin van de behandeling het spalkje nog wel tijdens zware arbeid.

Gaat het topje tijdens de oefenperiode toch weer hangen? Overleg dan met jouw dokter: je moet dan het spalkje weer drie tot vier weken dag en nacht dragen. Helpt ook dat niet? Dan kan de dokter in overleg met je toch voor een operatie kiezen. Daarbij wordt het gescheurde strekpeesje opnieuw vastgezet. Daarna moet je weer een tijd revalideren. Een andere mogelijkheid is om het eindkootje vast te zetten. De dokter zal de voor- en nadelen van de verschillende operaties met je bespreken.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

  • Laat in de eerste weken de vinger spalken.
  • Bouw vervolgens rustig op middels oefeningen van de fysiotherapeut.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Freek Hebing

Fysiotherapie
Handtherapie
Medical taping

f.hebing@centrumevers.nl

“Zonder Freek had de praktijk niet gestaan waar we nu staan.”

Testimonial

Mw. Kim Schalkoort (42) uit Barneveld

Fysiotherapie

“In de afgelopen jaren ben ik diverse keren voor verschillende klachten bij Centrum Evers geweest. Voor mij de meest logische stap: zeer professioneel, cliënt-vriendelijk, netjes en een afspraak kon ik altijd snel maken. Voor mijn schouderklacht ben ik een half jaar behandeld door Theodora. Zij is erg betrokken bij haar cliënten, maar weet ook door te pakken in situaties en weet waar ze over praat. Een super lieve meid die mij duidelijke uitleg heeft gegeven en doorzette waar ik soms geen verbetering merkte.”