Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Frozen shoulder

Bij een bevroren schouder (frozen shoulder) is het kapsel ontstoken geraakt en verkort waardoor bewegingen gehinderd worden.

De oorzaak van een frozen shoulder

De oorzaak van een frozen shoulder is niet altijd aan te wijzen. Diabetes of een schildklierprobleem kan verband houden met het ontstaan van een frozen shoulder. Soms scheurt het kapsel in bij een ongeluk. Het littekenweefsel zorgt er vervolgens voor dat het kapsel korter wordt. Een andere oorzaak voor een korter kapsel is een operatie: als je aan de schouder bent geopereerd, kan het kapsel door de irritatie van de operatie korter zijn geworden.

Anatomie

De kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad vormen het schoudergewricht. Dat gewricht is omhuld door het gewrichtskapsel. Dat kapsel zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft én dat het gewricht genoeg kan bewegen. Bij een bevroren schouder (frozen shoulder) is het kapsel ontstoken geraakt en verkort waardoor bewegingen gehinderd worden. Het kapsel kan aan de onderkant, de voorkant of aan beide kanten van het gewricht verkort zijn. Je kunt een actieve of gedoofde frozen shoulder hebben. Een actieve frozen shoulder betekent dat het kapsel geïrriteerd is en daarom veel pijn kan doen. Bij een gedoofde frozen shoulder is de irritatie weg en doet de schouder minder pijn.

Klachten

Je bent beperkt in je bewegingen: je kunt de arm niet meer naar voren of naar opzij optillen en niet naar achteren draaien. Meestal doen de bewegingen pijn tot zeer veel pijn.

Behandeling en herstel

Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over binnen twee tot vijf jaar. Met fysiotherapie kun je het herstel versnellen: het kapsel wordt opgerekt in de richting waarin het verkort is (het onderste of voorste kapsel). Zodra het schouderkapsel zo los zit dat u uw arm weer boven het hoofd kunt krijgen, gaan we starten met het trainen van de schouderspieren.

Indien de pijn hevig aanwezig blijft, kunnen wij contact opnemen met jouw huisarts om te overleggen of een injectie zinvol is.
De huisarts of orthopedisch chirurg kan je een injectie geven met een verdovend middel (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Kenacort-A40). Hij spuit deze middelen in het gewricht, en als het nodig is ook in de slijmbeurs. Dit verdooft het kapsel en de slijmbeurs en vermindert de irritatie ervan. Het kan zijn dat je na de injectie eerst meer pijn krijgt. Maak je daar geen zorgen over: na drie à vier dagen moet de pijn langzaam minder worden.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Voorkom verdere irritatie van het kapsel en de slijmbeurs: blijf binnen de grenzen van uw beweging, vermijd pijnlijke bewegingen, til uw arm niet maximaal naar voren op (dat irriteert de slijmbeurs).
  • Middels oefeningen van de fysiotherapeut kun je zelf soms ook gedoseerd het kapsel oprekken.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Johan Noordegraaf

COPD
Covid revalidatie
Fysiotherapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

j.noordegraaf@centrumevers.nl

“Johan draait zijn hand er niet voor om, om iemand vakkundig te "kraken".”

Testimonial

Mw. Margaret Stitselaar – van Barneveld (64) uit Barneveld

Krullaards

“Ik had al jaren last van restless legs, en vooral 's nachts en 's avonds. Slapen ging slecht, omdat ik vaak moest gaan lopen, ging dan naar beneden. En maar rondjes lopen door de kamer, een kopje thee, en dan na ongeveer 45 minuten weer naar bed. Maar ja, dan mis je toch nachtrust en kom je niet tot rust, omdat je slaap verstoord wordt. Ik kwam al bij Evers voor mijn rug en later voor mijn voet. Toen hoorde ze bij Evers dat ik erg last had van restless leg, en vroegen of ik niet op de Krullaards wilde. Ja dat wil ik wel. Na de test, die zei dat mijn bekken best wel scheef was, mocht ik er op. Na de eerste keer merkte ik weinig. Het bekken was wel gelijker. En nu na twee keer, ja, merkte ik dat ik soms door kon slapen, heerlijk. Nu ben ik klaar en bijna geen last meer. Soms 's avonds, maar ga ik even naar de keuken, en dan is het wel over. Ik ben zo blij. Ben nu meer uitgerust en kan heerlijk slapen. Mijn nek is even lastiger, maar daar werken we nu aan, en gaat steeds wel beter. Ik heb er vertrouwen in. Dank je wel Krullaards. Hoop dat het zo blijft, en anders misschien terug.”

Chat openen