Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Scoliose

Bij scoliose groeit de wervelkolom in een kromming opzij. Meestal groeit de wervelkolom naar twee kanten krom, zodat er twee bochten in de kolom komen.

De oorzaak van een scoliose

Waarom scoliose tijdens de groei ontstaat, is in 80 procent van de gevallen onbekend. Afwijkingen van het bot, de zenuwen, de spieren of het bindweefsel kunnen een oorzaak zijn. Een scoliose die op latere leeftijd ontstaat, is vaak een gevolg van het verouderingsproces. Het komt maar zelden voor dat een scoliose leidt tot rugpijn.

Anatomie

Bij scoliose groeit de wervelkolom in een kromming opzij. Meestal groeit de wervelkolom naar twee kanten krom, zodat er twee bochten in de kolom komen. Ook draait de wervelkolom om haar eigen as. Hierdoor bollen de ribben op aan de bovenkant van de rug. Die bolling heet een gibbus, of bochel. De meeste mensen krijgen last van scoliose tijdens de groei, rond hun tiende jaar. Soms is scoliose ook al aanwezig bij de geboorte.

Klachten

Scoliose doet met name bij kinderen geen pijn. Wel zorgt de vergroeiing ervoor dat de longen minder goed werken. Met name voor pubers kan het hebben van een kromme rug of bochel, of het dragen van een brace, zwaar zijn. Op latere leeftijd zorgt scoliose vaak voor veel pijn en bewegingsbeperkingen.

Behandeling en herstel

Hoe eerder scoliose wordt ontdekt, hoe beter die behandeld kan worden. Mensen hebben op jonge leeftijd vaak geen klachten van scoliose, maar die klachten kunnen op latere leeftijd wel ontstaan. Daarom is een behandeling vaak toch nodig.

In de meeste gevallen wordt een scoliose met een kromming tussen de 25° en 45° graden met een brace behandeld. Tijdens het dragen van deze brace moet je regelmatig voor controle terugkomen in het ziekenhuis. Als je snel groeit, is er de kans dat de brace niet meer voldoende corrigeert. Dan moet er een nieuwe brace worden aangemeten.

Bij een kromming boven de 45° kan een brace niet meer genoeg corrigeren. Dan is een operatie de beste behandeling. Soms krijg je na de operatie een korset of brace voorgeschreven om de rug te verstevigen en beschermen. Bij kinderen wordt eerder gekozen voor een operatie dan bij volwassenen. De ruggenwervel van een kind is nog soepel en kan snel herstellen. De ruggenwervel van een volwassene is vaak al wat stijver en herstelt langzamer.

Door de opnameduur kan Annatommie deze operatie helaas nog niet uitvoeren. In overleg met je verwijzen wij je door naar een andere instelling.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Een brace kan ervoor zorgen dat uw houding optimaliseert en zo de rugpijn vermindert. Dit is niet bij elke scoliose mogelijk.
  • Het losmaken van de rug door een therapeut middels mobilisaties of manipulaties geeft tijdelijke verlichting. Het zorgt dat de gewrichten zo los mogelijk blijven en goed blijven functioneren.
  • Oefeningen om de rug zelf los en sterk te houden, kunnen ervoor zorgen dat de klachten niet verergeren. Onze therapeut helpt je daar graag bij.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Bert Beulenkamp uit Barneveld

Fysiotherapie
Oefentherapie

“Na eerdere behandelingen voor rug- & bovenbeenklachten ( klachten met therapie prima verholpen, maar kwamen telkens na enkele maanden terug) een voor mij nieuwe aanpak aangeraden: enerzijds manuele therapie door Jan om de spieren los te maken en anderzijds houding-/bewegingstherapie met Willem werkt voor mij zeer goed. Ik kan door de aanbevelingen en oefeningen van Willem en het losmaken van de spieren door Jan steeds beter functioneren, zowel privé als in mijn werk) Voor mij was het een eye-opener om er achter te komen dat je dmv simpele oefeningen EN een betere houding in combinatie met afwisseling in zitten en staan in korte tijd zo veel verbetering kun krijgen . Het is heel fijn dat er verschillende disciplines zijn onder het ' centrum Evers - dak' zodat de therapeuten elkaar kunnen aanvullen”