Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Morton’s neuroom

Op die zenuw kan een een goedaardig gezwel (géén tumor) ontstaan dat we een Morton’s neuroom noemen.

De oorzaak van een Morton’s neuroom

Een Morton’s neuroom ontstaat meestal door irritatie, een aandoening of een buitengewone druk. Bij vrouwen komt het Morton’s neuroom acht tot tien keer vaker voor dan bij mannen.

Anatomie

De middenvoetsbeentjes in de voorvoet zijn verbonden met een band. Onder die band loopt een zenuw naar de teen. Op die zenuw kan een goedaardig gezwel (géén tumor) ontstaan dat we een Morton’s neuroom noemen. Een Morton-neuroom komt vaak voor tussen de derde en vierde teen.

Klachten

In de bal van de voet – het gebied tussen de boog van uw voet en de tenen – voel je brandende pijn die naar de tenen uitstraalt. Daardoor kun je gevoelloosheid of een onplezierig gevoel in de tenen krijgen. Je hebt geen uitwendige verschijnselen, zoals een bult. In de nachtelijke uren komt pijn eigenlijk niet voor. Als je activiteiten onderneemt of simpelweg schoenen draagt, wordt de pijn meestal erger. Hardlopers kunnen pijn voelen bij het afzetten van een startblok. Schoenen met hoge hakken kunnen de klachten verergeren. Smalle, te nauwe schoenen zorgen ook vaak voor verergering: de druk op de botjes van de tenen neemt toe waardoor de zenuw meer klem komt te zitten.

Behandeling en herstel

De behandeling van een Morton’s neuroom is relatief eenvoudig. Als je ruime, comfortabele schoenen draagt krijgt het bot in de voet de ruimte, waardoor de druk op de zenuw vermindert. Inzetstukjes of kussentjes in de schoenen helpen daarbij. Daarnaast kan de arts ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven in tabletvorm of door een injectie in de te voet geven. In meer dan 80 procent van de gevallen zorgt een gecombineerde aanpak (schoeisel en ontstekingsremmers) voor verlichting. Als deze behandelingen niet genoeg helpen, kan de orthopedisch chirurg je adviseren over de mogelijkheden van een operatie. Daarbij wordt een deel van de zenuw verwijderd. Na de ingreep is altijd een korte herstelperiode nodig.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Zorg voor sterk en ruim schoeisel.
  • Jouw huisarts kan ontstekingsremmers voorschrijven.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Mw. Cisca

Fysiotherapie

“Heel goed begeleid en heel erg goed aan horen van de klachten. Training goed gericht naar klacht. Ik ben heel erg tevreden.”