Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Sporttest

Een unieke sportttest brengt de grondmotorische eigenschappen in kaart

Waarom een sporttest?

Centrum Evers heeft de afgelopen 10 jaar ontzettend goede resultaten behaald bij behandeling van sportblessures. Iedere sporter ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Waar een turnster zich vooral gespecialiseerd heeft in lenigheid en kracht daar zal een wielrenner meer getraind zijn op kracht en uithoudingsvermogen. Het is dan ook niet vreemd dat elke sport zo zijn eigen blessures kent. Raakt de sporter geblesseerd moet ook de blessure herstellen op een eigen specifieke manier. Professionele begeleiding hierbij is van groot belang.

Als sportfysiotherapeut is het geweldig interessant om te onderzoeken en adviseren hoe blessures kunnen worden voorkomen. Twee vragen die aan de basis liggen zijn:
1). Wat is het huidige niveau van een sporter?
2). Hoe is te analyseren waar de mogelijke lichamelijke kwetsbaarheden zijn in het lichaam? Om hier antwoord op te geven is er een zoektocht gestart naar een geschikte testmethode.

In deze zoektocht is onder meer gekeken naar de toepassing van sporttesten in ziekenhuizen. Bij testen in ziekenhuizen wordt veelal getoetst op de uithoudingsvermogen en het meten van bloedwaarden. In de visie van de Fysiotherapeuten van Centrum Evers is deze screening niet compleet. Waar de methode van Centrum Evers echt onderscheidend is dat is dat hier alle grondmotorische eigenschappen van de mens getest worden.

De grondmotorische eigenschappen van een mens zijn: lenigheid, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Is er in beeld gebracht hoe deze grondmotorische eigenschappen zich tot elkaar verhouden, kan een uitspraak gedaan worden over het niveau van een sporter. Wanneer deze factoren uit balans zijn dan zal de blessure kans aanzienlijk groter zijn. Een betere balans van de grondmotorische eigenschappen zal er ook toe leiden dat de prestaties van een sporter omhoog gaan. In die zin is het ook zinvol voor de sporter die niet vaak geblesseerd is om de test te doen.

Waar bestaat de sporttest uit?

Er bestaat geen test in de wereld die alle grondmotorische eigenschappen in een keer kan testen. Er is daarom gekozen voor een testbatterij. Dit wil zeggen dat er gebruik is gemaakt van een diversiteit aan testen om alle grondmotorische eigenschappen te kunnen waarderen.

De testen gebruikt door Centrum Evers zijn:
– Functional Movement Screen (FMS)
– Conconi test op Ergofiets of loopband
– Sprongmat testen
– (hard)loopanalyse

Afhankelijk van de sport kan er gekozen worden bepaalde onderdelen te vervangen met een andere test die sportspecifieker is.

Behandelplan en hertest

Het behandelplan kan bestaan uit: trainingsadvies, revalidatie en techniektraining. Bij trainingsadvies kun je denken aan adviezen voor het tijdelijk verminderen van de belasting.  Tijdens de revalidatie besteden we met speciale oefeningen aandacht aan het verbeteren van de spierkracht, stabiliteit, coördinatie en snelheid. Techniektraining vindt vaak buiten plaats, onder de voor jou normale omstandigheden. Deze complete aanpak zorgt voor een optimaal resultaat.

Met het advies kunt u gerichter gaan trainen voor uw sport. Het is altijd mogelijk om de test of onderdelen van de test te opnieuw te doen. Meten is weten en het is dan ook prettig om te kunnen kijken of u met de training de juiste richting op gaat. De test kan een mooi vergelijk geven met eerdere testen.

Tarieven per 1 januari 2024

De totale sporttest met advies heeft een duur van 2 uur en wordt uitgevoerd door een sportfysiotherapeut. De sporttest valt niet onder de aanvullende verzekering fysiotherapie. De kosten voor de hertest is afhankelijk van het aantal testonderdelen die opnieuw gedaan moeten worden. Vraag dit na bij de sporttherapeut.

Sporttest € 195.-

 

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

David Hemstede

Dry Needling
Fysiotherapie
Sportfysiotherapie

d.hemstede@centrumevers.nl

“Zijn doorzettingsvermogen en drive om te presteren op een positieve manier.”

Hugo van de Beek

Fysiotherapie
McKenzie therapie
Medical taping
Sportfysiotherapie

h.vandebeek@centrumevers.nl

“Klasbak voor sportproblemen.”

Testimonial

Mw. Sari Brunsveld (71) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Met heel veel pijn binnen komen, bij het opstaan haast kreunend verder lopen.... dan 5 behandelingen en de pijn mindert en mindert. Tot vandaag, helemaal weer pijn vrij. Dank voor een prettige en professionele aanpak.”