Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Klikkende heup

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot.

De oorzaak van een klikkende heup

De term ‘snapping hip’ is Engels en betekent letterlijk ‘klikkende heup’. Bij een klikkende heup voelt u iets verspringen aan de buitenkant van uw dij of heup. Daarbij kunt u een ‘klikkend’ gevoel of geluid opmerken. Over het algemeen doet een klikkende heup geen pijn. Uw heup is níet ontwricht. Een klikkende heup is dus niet ernstig, maar u kunt het gevoel wel onprettig vinden.

Anatomie

Een klikkende heup wordt veroorzaakt door de beweging van een spier of pees over het bot. De beweging van de spier of pees aan de buitenkant van de heup kan zorgen voor een ‘klikkend’ geluid, indien het platte deel van het dijbeen licht uitsteekt. Een andere spier die een klikkende heup kan veroorzaken, loopt van de binnenkant van het dijbeen naar het bekken. De heen- en weergaande beweging veroorzaakt het ‘klikkende’ geluid.

Klachten

Er zijn twee verschillende vormen van een klikkende heup. Bij de eerste vorm verspringt de peesplaat aan de zijkant over de heup. Dit geeft meestal geen pijn. Bij de tweede vorm verspringt de peesplaat over het heupkapsel aan de voorzijde van het heupkapsel. Als dit pijnlijk is, kan er sprake zijn van een peesontsteking of slijmbeursontsteking. Er wordt vaak gedacht dat het om een ontwrichting van de heup gaat, maar dat is zeker niet het geval.

Behandeling en herstel

Als de klikkende heup niet pijnlijk is, is er geen behandeling nodig. Als men er last van heeft, kan men de activiteiten erop aanpassen. Probeer tijdens sporten of andere activiteiten steeds herhalende bewegingen van de heup te vermijden. Ga bijvoorbeeld minder fietsen, gebruik tijdens het zwemmen alleen de armen. Na een activiteit kun je de heup eventueel met ijs koelen.

Je kunt baat hebben bij fysiotherapie, de fysiotherapeut kan rekoefeningen voorschrijven. Ontstekingsremmende medicijnen, zoals aspirine of ibuprofen, kunnen de klachten verlichten.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kunt de heup met ijs koelen.
  • Vermijd repeterende activiteiten in de heup.
  • Pijnstillers kunnen de klachten verlichten.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Bianca de Heus

Claudicatio Intermittens
Fysiotherapie
Geriatrie

b.deheus@centrumevers.nl

“Wat een doorzettingsvermogen.”

Tessa van Beek

Fysio Fitness
Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
McKenzie therapie

t.vanbeek@centrumevers.nl

“Groot hart voor de patiënten.”

Testimonial

Mw. Maaike Worst (10) uit Nijkerk

Fysiotherapie

“Fijne behandeling. Er wordt goed naar je geluisterd en gekeken naar verdere oplossing.”