Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Achillespeesontsteking

De oorzaak van een achillespeesontsteking is meestal overbelasting.

De oorzaak van een achillespeesontsteking

De oorzaak van een achillespeesontsteking is meestal overbelasting. Bijvoorbeeld door te snel trainingsomvang of snelheid op te voeren, of door direct weer te starten na het stoppen met hardlopen, traplopen of een heuvel oprennen. Ook kan overbelasting ontstaan doordat je stijve kuitspieren hebt. Achillespeesklachten kun je ook krijgen door verandering of veroudering van het peesweefsel. Door overbelasting als lang lopen en/of staan kunnen dan vergelijkbare klachten ontstaan als bij overbelasting bij (jonge) sporters. Mensen met suikerziekte zijn veel gevoeliger voor peesproblemen. Overgewicht speelt ook een rol bij overbelasting en achillespeesontsteking.

Anatomie

De achillespees bevestigt de kuitspieren aan het hielbeen. Het is een belangrijke pees, waar vaak grote krachten op komen. Denk maar eens aan het trekken van een sprintje: dat is een hoge belasting voor de pees.

Klachten

De klachten bestaan uit (periodes) van pijn na sporten of andere vormen van overbelasting. De pijn kan geleidelijk erger worden en een paar uur aanhouden. Pijnklachten ontstaan meestal net boven het hielbeen (waar de doorbloeding van de pees het slechtst is) maar soms ook ter hoogte van de aanhechting van de achillespees op het hielbeen. In dat geval is er sprake van een aanhechtingsprobleem. Het is belangrijk niet door te lopen met een beginnende achillespeesontsteking. Loop je langer door, dan kan het peesweefsel zich niet goed meer herstellen en kunnen de klachten chronisch worden. Ook kan het tot een ontsteking of scheuring leiden. Bij een achillespeesscheur (ofwel “ruptuur”) ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Lopen lukt daarna nauwelijks of niet meer.

Behandeling en herstel

Een achillespeesontsteking kan voorkomen worden door een aantal voorzorgsmaatregelen, zoals goede (sport)schoenen met demping, een goede warming-up en cooling-down en een goed trainingsschema met een snelheid- en afstandstoename van maximaal 10% per week.
Bij een beginnende achillespeesontsteking volgt eerst een conservatieve behandeling zoals rust, mogelijk een hielkussentje of inzetstukje in de schoen of een ontstekingsremmer al dan niet in combinatie met fysiotherapie. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan behandeling met Shockwave goede resultaten opleveren.

Als de klachten langer dan zes maanden blijven, de andere behandelingen niet voldoende resultaat geven en er ook afbraak te zien is van het weefsel van de achillespees of een scheur in de pees, wordt een operatie geadviseerd. Voordat de operatie plaatsvindt, krijg u een verwijzing voor de orthopedisch instrumentmaker. Die levert een “walker” waarmee u de eerste zes weken na de operatie loopt, met hulp van twee krukken. Krukken zijn het handigst te regelen via een thuiszorgorganisatie in uw buurt. De operatie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Tijdens de operatie maakt de orthopedisch chirurg de achillespees “schoon” en verwijdert het zieke peesweefsel, verklevingen en onbedoelde nieuw gevormde kleine bloedvaatjes. Deze ingreep verzwakt het achillespeesweefsel verder. Als te veel peesweefsel is aangetast, zal de orthopeed de achillespees versterken met behulp van de lange buigpees van de grote teen (flexor hallucis longus). In dat geval worden naast de snee ter hoogte van de achillespees nog twee kleinere sneetjes gemaakt aan de binnen-onderzijde van de voet. Door het verwijderen van de voetpees kan de grote teen minder goed buigen. Dat heeft over het algemeen geen nadelige gevolgen voor het lopen.

Na de operatie heb je een drukverband van de kuit tot de voet. Dit verband blijft twee tot drie dagen zitten. In de eerste periode na de operatie kun je moeite hebben met het goed op de hak lopen, dit vergt training. Met de juiste training verbetert dit weer. Afhankelijk van hoeveel peesweefsel er moet worden verwijderd, loop je de eerste 2 tot 6 weken na de operatie met een “walker”, met ondersteuning van twee krukken. Je mag de voet wel belasten. Rusten en slapen kun je het best doen met de voet op een kussen. De voet ligt dan wat hoger waardoor het vocht in de voet afneemt. Na de operatie kun je ook last hebben van een beschadiging van een huidzenuwtje, waardoor een doof gevoel rond de wond en zijkant van jouw enkel kan optreden. Dit verdwijnt meestal na enkele maanden weer. Na zes weken is het verstandig om met hulp van de fysiotherapeut verder te mobiliseren. De geopereerde achillespees zal over het algemeen zwakker zijn, waardoor deze kan scheuren. Na drie maanden mag je weer gaan sporten. De fysiotherapeut kan je begeleiden in het hervatten van sportactiviteiten.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Neem rust bij een beginnende achillespeesontsteking.
  • Zorg voor goede trainingsomstandigheden, goed schoeisel en een geleidelijke opbouw van jouw training.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

David Hemstede

Dry Needling
Fysiotherapie
Sportfysiotherapie

d.hemstede@centrumevers.nl

“Zijn doorzettingsvermogen en drive om te presteren op een positieve manier.”

Testimonial

Mw. G.J. Lagerweij (44) uit Barneveld

Fysiotherapie

“De behandeling bij Tessa van Beek heb ik als zéér prettig ervaren! Bij binnenkomst was er altijd een spontaan en hartelijk ontvangst! Voordat de daadwerkelijke behandeling begon, hadden we een kort maar krachtig gesprekje over de vorderingen. En tijdens het werkelijk losmaken van de spieren een wat informeler gesprek met praktische waardevolle adviezen waarmee je op je eigen tempo en naar eigen wens en inzicht aan de slag kon! Ik ben super tevreden over de behandeling: mijn lichaam is weer soepel en Tessa heeft mij op een ontspannen manier een spiegel voorgehouden omtrent een goede en gezonde balans in mijn leven tussen werk/verplichtingen en ontspanning.”