Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Scheuermann

De ziekte van Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels.

De oorzaak van Scheuermann

De oorzaak van Scheuermann is tot op heden nog onbekend.

Anatomie

De ziekte van Scheuermann of M. Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels met een verkromming van de rug als gevolg. De borstwervels worden hierbij wigvormig waarbij de achterkant een normale hoogte houdt en de voorkant als het ware ‘inkrimpt’. Dit proces voltrekt zich meestal in de pubertijd en stopt dan. De kromming blijft, maar wordt niet meer erger. Dit komt bij ongeveer 5% van de mensen voor, maar blijft vaak ongediagnosticeerd.

Klachten

De ziekte is vaak mild en geeft, behalve de toegenomen verkromming van de bovenrug, bij sommigen helemaal geen klachten. Bij anderen ontstaan er problemen zoals pijn, vermoeidheid en stijfheid bij lang statisch belasten. In extreme gevallen kan hart- of longproblematiek ontstaan of compressie van ingewanden.

Behandeling en herstel

Een orthopeed zal aan de hand van röntgenfoto’s of een CT-scan de ernst van de aandoening bepalen en controleren. Soms wordt een brace aangemeten om de vergroeiing trachten te reduceren. Alleen ernstige gevallen worden geopereerd. Fysiotherapie of oefentherapie richt zich onder andere met strekoefeningen op het optimaliseren van de houding en op het reduceren van compensatoire klachten in de nek en onderrug.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Belastende activiteiten beperken. Activiteiten met veel en langdurige kromming zijn ongunstig. Vooral bij lang zitten ontstaat die neiging al snel.
  • Activiteiten waar veel strekking in zit zijn aan te bevelen. Rechtop staan en zitten of zwemmen of yoga kunnen een goede invloed hebben.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Mw. Janet van de Weerd (19) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Goede en zeer fijne behandeling gehad. Freek heeft alles tot in de puntjes uitgelegd. Zeer tevreden over de snelheid van de genezing. Boven verwachting.”