Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Scheuermann

De ziekte van Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels.

De oorzaak van Scheuermann

De oorzaak van Scheuermann is tot op heden nog onbekend.

Anatomie

De ziekte van Scheuermann of M. Scheuermann wordt gekenmerkt door een vormafwijking van de borstwervels met een verkromming van de rug als gevolg. De borstwervels worden hierbij wigvormig waarbij de achterkant een normale hoogte houdt en de voorkant als het ware ‘inkrimpt’. Dit proces voltrekt zich meestal in de pubertijd en stopt dan. De kromming blijft, maar wordt niet meer erger. Dit komt bij ongeveer 5% van de mensen voor, maar blijft vaak ongediagnosticeerd.

Klachten

De ziekte is vaak mild en geeft, behalve de toegenomen verkromming van de bovenrug, bij sommigen helemaal geen klachten. Bij anderen ontstaan er problemen zoals pijn, vermoeidheid en stijfheid bij lang statisch belasten. In extreme gevallen kan hart- of longproblematiek ontstaan of compressie van ingewanden.

Behandeling en herstel

Een orthopeed zal aan de hand van röntgenfoto’s of een CT-scan de ernst van de aandoening bepalen en controleren. Soms wordt een brace aangemeten om de vergroeiing trachten te reduceren. Alleen ernstige gevallen worden geopereerd. Fysiotherapie of oefentherapie richt zich onder andere met strekoefeningen op het optimaliseren van de houding en op het reduceren van compensatoire klachten in de nek en onderrug.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Belastende activiteiten beperken. Activiteiten met veel en langdurige kromming zijn ongunstig. Vooral bij lang zitten ontstaat die neiging al snel.
  • Activiteiten waar veel strekking in zit zijn aan te bevelen. Rechtop staan en zitten of zwemmen of yoga kunnen een goede invloed hebben.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Mw. Ilona Vd Kamp-van Lambalgen moeder van Lieke (6 jaar) uit Wekerom

Fysiotherapie

“Bij deze willen wij Karin nogmaals bedanken voor de behandelingen van onze dochter Lieke. Na 6 jaar dokteren met Lieke zijn we via een verhaal op facebook bij Karin terechtgekomen. Onze dochter kampte met allerlei problemen; altijd moe en hangerig, vaak boos en driftbuien, gedrags- en concentratieproblemen, problemen met motoriek. Kortom van alles. In de afgelopen 6 jaar zijn wij bij diverse kinderartsen geweest, fysiotherapeuten, pedagogen en zelfs psychologen geweest. Uiteindelijk kreeg ze het stempel ADHD en dat terwijl ze altijd maar op de bank hing met haar duim in haar mond. Na 3 behandelingen van Karin hebben wij een totaal ander kind gekregen. Ze is heerlijk ontspannen en ze gaat uit school heerlijk spelen in plaats van op de bank hangen. Haar boze buien zijn verdwenen! Wij kennen haar niet meer terug en genieten volop van haar! Bedankt!!