Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Schouder-impingement

Bij een schouder beklemming (schouder impingement) is er sprake van een ontsteking van de pezen en slijmbeurs van de schouder.

De oorzaak van een schouder-impingement

Een schouder-impingement ontstaat onder andere door overbelasting, bijvoorbeeld als je te vaak met je armen boven het hoofd werkt of jij je arm steeds heft. Een schouder-impingement kan ook komen doordat de vier spieren rond de schouder (samen de cuff) niet goed werken. Uw schouder wordt dan instabiel, waardoor er te weinig ruimte is voor de pezen en de spieren. Ook kan een te nauwe ruimte tussen de botstructuren van de schouder een rol spelen.

Anatomie

Bij een schouderbeklemming (schouder-impingement) is er sprake van een ontsteking van de pezen en slijmbeurs van de schouder. Soms kan een langdurige ontsteking leiden tot kalkvorming in de pees.

Klachten

Bij een schouder-impingement heb je pijn, zowel wanneer je beweegt als wanneer je rust. De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder en naar de zijkant van de bovenarm. Jouw schouder voelt stijf en doet pijn wanneer je de arm optilt en weer je hem laat zakken. Op een gegeven moment voel je de pijn zelfs als je volledig rust, zoals tijdens het slapen.

Behandeling en herstel

Wij maken vaak een echo van de schouder voor een betere diagnostiek. In eerste instantie mobiliseren wij de schouder met fysiotherapie en manuele therapie. Nadat er voldoende ruimte is in de schouder zal de beklemming minder moeten worden. Soms is een bandje om de schouder nodig om de armbewegingen wat af te remmen zodat de schouder meer rust krijgt om te herstellen.
In veel gevallen verdwijnen de klachten binnen 1 tot 2 maanden. Indien de fysiotherapiebehandelingen niet voldoende effect hebben, nemen wij contact op met de huisarts om de vervolgstap te bespreken.

Indien de klachten niet verminderen binnen 2 maanden kan een schouderinjectie met ontstekingsremmers en pijnstillers een goede oplossing zijn. Samen met jou en de huisarts bespreken we de beste oplossing. Soms is een doorverwijzing naar een orthopeed noodzakelijk. De orthopeed onderzoekt dan verder waarom de klachten niet verminderen. Dat kan via een kijkoperatie.

Een kijkoperatie van de schouder duurt een halfuur tot twee uur, afhankelijk van het probleem. De operatie van de schouder vindt altijd plaats onder volledige narcose (je bent in slaap). Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening brengt hij of zij een arthroscoop in het schoudergewricht: een smalle buis van ongeveer acht millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit en kan de orthopeed een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopeed verschillende instrumenten invoeren, zoals een kniptangetje, zuigbuisje of hechtingen. Als de orthopeed op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn, is het soms nodig om nog één of twee huidopeningen te maken.

 

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • We adviseren je de voorgeschreven pijnmedicatie en maagbeschermers gedurende tien dagen na de operatie in te nemen.
  • De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Dat kan ook langere tijd duren. De eerste dagen adviseren we rustig aan te doen. Middels oedeemtherapie kan de zwelling verminderd worden.
  • De rustperiode kan mogelijk worden ondersteund middels een brace, klik hier voor onze braceshop.
  • Neem na de operatie zo spoedig mogelijk contact op met de fysiotherapeut voor gerichte oefeningen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Daniel de Vries

Dry Needling
Fysiotherapie
Medical taping
Sportfysiotherapie i.o.

d.devries@centrumevers.nl

“Behulpzaam naar collega’s en patiënten.”

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Mw. A. Isarin – van der Weijde (79) uit Barneveld

Revalidatie

“Revalidatie Centrum Evers heeft mij aangeraden 3 maanden het revalidatietraject in te gaan, voor artrose waar ik behoorlijk last van had. Dat is nu achter de rug. Met goed trainen en plezier heb ik het volbracht. Met veel leuke en geweldige therapeuten ben ik aan het werk gegaan. Ik heb veel geleerd om met mijn pijn om te gaan. Er is mij verteld aan het begin van de therapie dat de pijn niet helemaal weg zal zijn. Dat ervaar ik ook zo. Gezien mijn leeftijd (79 jaar) krijg je toch last van slijtage. 's Morgens startpijn, maar na de oefeningen heb ik overdag minder pijn. Daarnaast loop ik beter. Centrum Evers bood mij dan nog 12x 1 uur in de week aan om te komen oefenen. Dat is heel fijn. Ik moet blijven oefenen en bewegen dat heb ik wel ervaren. Daarom wil ik het team dat mij heeft begeleid hartelijke bedanken voor de goede zorg en begeleiding in welke vorm dan ook.”