Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Carpaal tunnelsyndroom

Het Carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus in het verloop van de carpale tunnel.

De oorzaak van Carpaal tunnel-syndroom

De oorzaak van het Carpaal tunnel-syndroom is niet geheel duidelijk. Er zijn wel aanwijsbare factoren. Het komt vaker voor bij vrouwen en vertoont een piek tussen de 40 en 60 jaar. Als mogelijke risicofactoren voor het Carpaal tunnel-syndroom worden genoemd: overgewicht, zwangerschap, ovariëctomie, diabetes mellitus, hypothyreoïdie, reumatoïde artritis en andere, meer zeldzame, aandoeningen van het spier-skeletstelsel die anatomische afwijkingen van de carpale tunnel kunnen veroorzaken. Arbeidsgerelateerde risicofactoren zijn: hoogrepeterend (kortcyclisch) werk, krachtsuitoefening, hand-armtrillingen, ongunstige werkhoudingen en een combinatie van bovenstaande factoren.

Anatomie

Het Carpaal tunnel-syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van de nervus medianus (de middelste armzenuw) in het verloop van de carpale tunnel. Dit is een nauw kanaal gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad tussen pink- en duimmuis aan het begin van de handpalm. In deze tunnel lopen de buigpezen van de vingers en de zenuw die vanwege de zachte structuur het meest gevoelig is voor druk.

Klachten

Meestal is er sprake van een tintelend of doof gevoel in de vingertoppen, krachtverlies en nachtpijn.

Behandeling en herstel

Om de diagnose Carpaal tunnel-syndroom te bevestigen is een neurofysiologisch onderzoek nodig (EMG-onderzoek). Dit wordt door een neuroloog uitgevoerd. Afhankelijk van de ernst en oorzaak van de klachten zal de meest geschikte behandeling gekozen worden. Bij milde klachten kan vaak volstaan worden met rust en een polsspalk. Bij ernstigere klachten is soms een injectie of een operatie nodig.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Freek Hebing

Fysiotherapie
Handtherapie
Medical taping

f.hebing@centrumevers.nl

“Zonder Freek had de praktijk niet gestaan waar we nu staan.”

Testimonial

Dhr. Melvin Lippmann (18) uit Barneveld

Revalidatie

“Toen mijn herstel van een schedelbasisfractuur en rugklachten na een zwaar ongeval maar niet wilde vlotten, werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar revalidatiecentrum Evers. Wat een geluk! Het team pikte mijn klachten door hun expertise makkelijk op. Er werd gekeken naar fysieke pijnklachten, mijn houding (ergo) maar ook naar de emotionele schade en onzekerheid. Doordat er goed naar mij werd geluisterd kon er in teamverband een compleet behandelplan worden opgezet, en dit heeft mij echt erg goed geholpen. Mijn rugpijn is door intensief en toch gedoseerd trainen nagenoeg weg en ik ben weer een stuk zekerder van mezelf en van mijn toekomst. Bedankt superteam, ook voor de goede nazorg en evaluatie. Ik ben erg blij dat jullie op mijn pad zijn gekomen!”