Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Shinsplints

Shinsplints, ook wel beenvliesontsteking of scheenbeenirritatie genoemd, is een overbelastingblessure bij hardlopers.

De oorzaak van een shinsplints

Vooral beginnende hardlopers zijn gevoelig voor shinsplints. Ook als ervaren hardloper kun je shinspints krijgen, bijvoorbeeld wanneer je de training te snel opvoert of plotseling van ondergrond verandert.

Anatomie

Shinsplints, ook wel beenvliesontsteking of scheenbeenirritatie genoemd, is een overbelastingblessure bij hardlopers. De blessure ontstaat geleidelijk na overbelasting van de spieren in het onderbeen. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de balans van het lichaam tijdens het staan, lopen en springen.

Klachten

De klachten beginnen met pijn in je scheenbenen die een paar uur na een training opkomt. In de loop van de dag of avond verdwijnt die pijn weer. Bij de warming-up van de volgende training komt de pijn weer terug. Het herstellen na afloop van de training gaat steeds langer duren. Als je geen maatregelen neemt, is op een gegeven moment de hersteltijd tussen twee trainingen niet lang genoeg. Je kunt niet meer pijnloos hardlopen.

Behandeling en herstel

Shinsplints genezen meestal langzaam. Als je jouw training niet genoeg aanpast (denk aan trainingsopbouw, hardloopschoenen, loopomgeving, rekoefeningen en spierversterkende oefeningen), kan de blessure terugkomen.
Behandel de eerste 48 uur na het ontstaan van de blessure de geblesseerde plek met een coldpack. Door koeling worden de bloedvaten nauwer, waardoor er minder bloed naar de geblesseerde plek stroomt. Zo vermindert gedeeltelijk de zwelling en de ontstekingsreactie. Probeer de eerste 48 uur zoveel mogelijk te koelen. Het beste resultaat bereik je door elk uur tien tot maximaal twintig minuten te koelen. Vooral de eerste uren zijn belangrijk, hierna heeft koelen minder effect. Je kunt behalve het koelen ook de geblesseerde plek hoog leggen en een drukverband aanleggen. Bij ernstige blessures mag u pas beginnen te trainen als de pijn grotendeels verdwenen is.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten

  • Wil je overstappen van trainen op zachte ondergrond naar trainen op de weg, doe dat dan geleidelijk.
  • Neem rust en koel de plek van de blessure de eerste 48 uur na het ontstaan ervan.
  • Wil je weer starten met hardlopen? Doe een hardloopanalyse om shinsplints in de toekomst te voorkomen. Lees meer over een hardloopanalyse.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Roshan Gangadin

4xT Methode
Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie i.o.
Medical taping

rgangadin@centrumevers.nl

“”

Testimonial

Mw. Willemieke van Reenen (24) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Door middel van dry-needling is de spanning in mijn nek-schouders weer normaal. De naaldjes zelf voel je niet, alleen de samentrekking van de spier. Bij mij heeft het heel goed geholpen. Voor een ieder met spierproblemen raad ik het van harte aan! Bedankt voor de goede zorgen!”