Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Oedeemklachten

Oedeem is de ophoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam.

De oorzaak van oedeem

Oedeem kan ontstaan door een afwijking in het lymfesysteem zelf, die al bij de geboorte aanwezig is waardoor er minder vocht vervoerd kan worden. Een tweede oorzaak is dat er zoveel vocht in het weefsel zit, dat het goed functionerende lymfesysteem het vocht niet verwerkt krijgt. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Op het moment dat iemand ernstig hartfalen heeft waardoor er minder pompkracht is, kan dit tot oedeem leiden.

Anatomie

Oedeem is de ophoping van vocht en eiwitten in een deel van het lichaam. Vocht circuleert continu door uw lichaam en bevat o.a. eiwitten. Het grootste deel van het vocht wordt afgevoerd door het bloedvatensysteem en maar een klein deel door het lymfesysteem. Het lymfesysteem is o.a. verantwoordelijk voor het transport en de afvoer van vocht en grotere moleculen, zoals eiwitten die niet door de bloedvaten opgenomen kunnen worden. Er bestaan verschillende soorten oedeem.

 • Lymfoedeem

  Lymfoedeem wordt onderverdeeld in primair en secundair oedeem. We spreken van primair oedeem als het oedeem veroorzaakt wordt door een afwijking in het lymfesysteem zelf die al bij de geboorte aanwezig is. Bij secundair oedeem ligt de oorzaak van oedeem buiten het lymfesysteem. Het kan ontstaan na trauma’s, maar ook door een ernstige beschadiging van de lymfevaten en lymfeklieren. Dit gebeurt veelal na een ernstige verwonding of infectie of na een operatie waarbij lymfeklieren zijn weggenomen of na een periode van bestraling.

 • Veneus oedeem

  Bij veneus oedeem functioneren de bloedvaten niet goed. Als gevolg hiervan verhoogt de druk in de bloedvaten en worden vocht en eiwitten vanuit de bloedvaten in het weefsel geperst. Er is dus sprake van een vergrote aanvoer van vocht voor het lymfesysteem. Dit komt o.a. voor bij hoge bloeddruk, spataderen en trombose.

 • lipoedeem

  Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van een abnormale toename van vet in de vetcellen dat vrijwel uitsluitend voorkomt bij vrouwen. In de meeste gevallen komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen en de benen. Opvallend is dat de voeten slank blijven. Soms komt het ook voor aan de armen. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals moeheid, pijn bij aanraking van de huid en snelle overbelasting. Dit is men zich meestal niet eens bewust. Door de aanwezigheid van vet is de afvoer van het oedeem door het lymfestelsel niet optimaal. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem: lymfo-lipoedeem.

Klachten

Door oedeem kan een lichaamsdeel zwaar, gestuwd en soms pijnlijk aanvoelen. Tevens kunnen bepaalde bewegingen moeilijk worden. In heftigheid kan het variëren van bijvoorbeeld ‘pitting oedeem’ (dikke voeten waar je een kuiltje in kunt drukken) dat ’s ochtends vaak bijna weg is en toeneemt in de loop van de dag naar een vaster oedeem: je kunt er bijna geen kuiltje indrukken en het neemt niet af tijdens het slapen.

Behandeling en herstel

De behandeling van lymfoedeem heet lymfedrainage. U wordt gedraineerd (soort massage) om het nog goed werkende deel van het lymfestelsel te stimuleren en te activeren, zodat het overtollige weefselvocht wordt afgevoerd. Vaak wordt drainage aangevuld met oefentherapie, zwachtelen of lymfetaping. Dit alles bij elkaar noemen we oedeemtherapie. Lees meer over oedeemtherapie.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

 • Beweging is heel belangrijk, omdat bij het aanspannen van de spieren er lichte druk wordt uitgeoefend op de lymfevaten waardoor deze harder gaan werken.
 • Een therapeutische elastische kous kan helpen het vocht af te voeren.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Arianne van de Wal – Knotters

Deep Oscillation
Fysiotherapie
Oedeemtherapie

a.vandewal@centrumevers.nl

“Specialiste binnen de oedeemtherapie, zorgzaam.”

Theodora Bouwman

Deep Oscillation
Fysiotherapie
Hydrotherapie
Oedeemtherapie
Reuma

t.bouwman@centrumevers.nl

“Een rustige maar zeker een gedreven persoonlijkheid in haar vak.”

Testimonial

Mw. Sylvia Lagerweij (44) uit Kootwijkerbroek

Revalidatie

“In augustus begonnen met het revalidatietraject. De eerste 2 weken waren erg zwaar. Veel nieuwe mensen, veel nieuwe indrukken maar ik voelde dat iedereen het goede met me voor had. Het voelde als een warm bad. Elke week fysio, ergotherapie en psycholoog was wel veel maar ook goed. Vooral Joost en Conitha hebben me heel erg geholpen en van een onzekere vrouw een veel sterkere vrouw gemaakt die nu ook trots op zichzelf kan zijn. De combinatie van al deze therapieën is voor mij echt de juiste geweest. 17 jaar lang met een zere, stijve nek rondgelopen en veel therapeuten gezien maar dit heeft mij echt gelopen. Niet dat ik mijn nek niet meer voelen. Het zal altijd een zwak punt blijven maar door alle therapieën weet ik veel beter met alles om te gaan zodat de nekklachten heer erg zijn verminderd. Ook door de haptonomie heb ik mijn eigen lijf veel beter leren kennen. De drempel was voor mij heel erg hoog maar ik ben zo blij dat ik toch zelf de stap heb gemaakt om bij jullie in therapie te gaan. Door jullie fantastische begeleiding ben ik nu een sterkere vrouw geworden die veel meer zelfvertrouwen heeft en veel beter haar grenzen aan kan geven. Dankzij jullie sta ik veel positiever in het leven en kan mijn lijk het allemaal ook veel beter aan, omdat ik nu luister naar mijn lichaam en bewust rustmomenten in de dag plan. Ik raad het anderen ook aan om bij jullie aan de slag te gaan, omdat het mij zo veel positiefs heeft opgeleverd. Heel hartelijk dank!”