Knieschijfpijn of theaterknie
Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door de goot of groeve van het bovenbeen loopt.
De oorzaak van knieschijfpijn
Er zijn veel verschillende oorzaken van knieschijfpijn en de oorzaak is niet altijd bekend. Vaak ontstaat knieschijfpijn door overbelasting bij sporters of zien we het bij jonge meisjes die snel groeien. Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door de goot of groeve van het bovenbeen loopt, maar als het ware ‘uit het spoor’ raakt.
Anatomie
De knieschijf (patella) is een stuk bot aan de voorkant van de knie. De knieschijf zit in de grote pees van de bovenbeenspier (quadriceps spier). De knieschijf beweegt in een goot of groeve in het bovenbeen. De knieschijf zorgt ervoor dat de bovenbeenspierkracht wordt overgebracht. Als je knieschijfpijn hebt, dan heb je pijn rond jouw knieschijf bij buigen en strekken in de knie, bijvoorbeeld bij traplopen, wandelen, fietsen, hardlopen of sporten. Deze klacht wordt ook wel theaterknie, patellofemoraal pijnsyndroom of retro patellaire chondropathie (RPCP) genoemd.
Klachten
De klachten komen geleidelijk op. Je hebt pijn, vaak rondom de knieschijf, aan de binnen- of achterzijde en bij zware belasting voel je het misschien zelfs in de knieholte. Lang zitten met een gebogen knie kan pijnlijk zijn, zoals in de auto of bioscoop (vandaar de theaterknie). Ook is belast buigen pijnlijk, zoals traplopen, fietsen of hardlopen. Als je rust houdt worden de klachten minder. Het kan zijn dat je de knie hoort kraken.
Behandeling en herstel
Vaak worden de klachten minder als je de knie rust geeft. Oefentherapie is de meest zinvolle behandeling. Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten kunnen je hier goed bij helpen. De therapie richt zich op het beter laten “sporen” van de knieschijf en het versterken van de bovenbeenspier. Om ervoor te zorgen dat je minder pijn hebt bij het oefenen en om de knieschijf te ontlasten, kunnen wij de knie intapen. Als therapie en tapen onvoldoende helpt, kan een kijkoperatie worden gedaan waarbij de knie wordt nagekeken. Met name het kraakbeen achter de knieschijf wordt beoordeeld en indien nodig behandeld.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Neem rust om de kniepees te laten herstellen.
- Oefentherapie ter versterking van de bovenbeenspieren is de beste oplossing voor herstel.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Delise Taverne
“"Loyaal en zorgzaam met een vrolijke babbel"”
Sarah Westerlaken
“"Zij is een enthousiaste collega"”
Testimonial
Dhr. Johan Brom (60) uit Stroe
“Mijn eerste gesprek herinner ik me nog wel. Hij vroeg wat ik zo al voor werk deed en of ik iets aan sport deed. Het eerste antwoord was 85000 km per jaar in de auto zitten. Het tweede antwoord was "Nee". Het antwoord van Hugo was hierop: "Dit wordt een marathon". Nu bijna een jaar verder is er vanuit mijn positie te zien dat mijn werk (auto rijden) eigenlijk geen probleem is. Veel, ja, veel meer conditie. Met andere woorden mijn rug word nooit meer zoals toen ik 20 was, maar ermee leven zonder behandelingen zover ben ik wel. Door mijn begeleid sporten waarin veel rug oefeningen gedaan worden, is mijn algehele lichamelijke conditie sterk verbeterd. De start was bij Jan, die mij de vraag stelde: Wil je zo doorgaan of wil je nog iets er aan gaan doen? Waarop ik geantwoord heb: "Zeker, het wordt tijd". Mijn vraag was natuurlijk op welke wijze? We liepen samen de behandelkamer uit waar ik juist behandeld was voor mijn rug. "Kijk daar staat hij", en riep Hugo erbij. Jan vertelde deze heer gaat jou lichamelijk verbeteren.”