Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Knieschijfpijn of theaterknie

Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door de goot of groeve van het bovenbeen loopt.

De oorzaak van knieschijfpijn

Er zijn veel verschillende oorzaken van knieschijfpijn en de oorzaak is niet altijd bekend. Vaak ontstaat knieschijfpijn door overbelasting bij sporters of zien we het bij jonge meisjes die snel groeien. Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door de goot of groeve van het bovenbeen loopt, maar als het ware ‘uit het spoor’ raakt.

Anatomie

De knieschijf (patella) is een stuk bot aan de voorkant van de knie. De knieschijf zit in de grote pees van de bovenbeenspier (quadriceps spier). De knieschijf beweegt in een goot of groeve in het bovenbeen. De knieschijf zorgt ervoor dat de bovenbeenspierkracht wordt overgebracht. Als je knieschijfpijn hebt, dan heb je pijn rond jouw knieschijf bij buigen en strekken in de knie, bijvoorbeeld bij traplopen, wandelen, fietsen, hardlopen of sporten. Deze klacht wordt ook wel theaterknie, patellofemoraal pijnsyndroom of retro patellaire chondropathie (RPCP) genoemd.

Klachten

De klachten komen geleidelijk op. Je hebt pijn, vaak rondom de knieschijf, aan de binnen- of achterzijde en bij zware belasting voel je het misschien zelfs in de knieholte. Lang zitten met een gebogen knie kan pijnlijk zijn, zoals in de auto of bioscoop (vandaar de theaterknie). Ook is belast buigen pijnlijk, zoals traplopen, fietsen of hardlopen. Als je rust houdt worden de klachten minder. Het kan zijn dat je de knie hoort kraken.

Behandeling en herstel

Vaak worden de klachten minder als je de knie rust geeft. Oefentherapie is de meest zinvolle behandeling. Onze gespecialiseerde sportfysiotherapeuten kunnen je hier goed bij helpen. De therapie richt zich op het beter laten “sporen” van de knieschijf en het versterken van de bovenbeenspier. Om ervoor te zorgen dat je minder pijn hebt bij het oefenen en om de knieschijf te ontlasten, kunnen wij de knie intapen. Als therapie en tapen onvoldoende helpt, kan een kijkoperatie worden gedaan waarbij de knie wordt nagekeken. Met name het kraakbeen achter de knieschijf wordt beoordeeld en indien nodig behandeld.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Neem rust om de kniepees te laten herstellen.
  • Oefentherapie ter versterking van de bovenbeenspieren is de beste oplossing voor herstel.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Mw. Lisette Kok (48) uit Barneveld

Krullaards

“Na 17 jaar eindelijk pijnvrij in de rug. Een verademing! De dag is 's ochtends weer van mij!”