Schouder instabiliteit
Bij schouderinstabiliteit is de schouder overbelast, ontwricht of uit de kom geraakt.
De oorzaak van schouder instabiliteit
Schouder instabiliteit aan de bovenzijde van de kom (SLAP) wordt veroorzaakt door een ongeluk zoals een val op de uitgestrekte arm of door overbelasting, met name door bovenhandse werp of slagbewegingen. De pees van je bovenarmspier (biceps) wordt dan langs het bovenste deel van het labrum getrokken. Dit komt voor bij honkbal pitchers, gewichtheffers, golfers en tennissers. Sommige mensen hebben vanaf de geboorte aanleg voor slappe banden en kapsels. Hierdoor is er steeds een beetje speling in het gewricht. Als gevolg van de instabiliteit kan het labrum scheuren.
Anatomie
Bij schouder instabiliteit is de schouder overbelast, ontwricht of uit de kom geraakt. Als gevolg hiervan treedt er schade op aan de rand van de schouderkom tussen de kom en het labrum (soort meniscus ring rond de schouderkom). Het labrum scheurt en wordt losgerukt van de kom, wat schouder instabiliteit en klachten veroorzaakt. Wanneer de schouder instabiliteit wordt veroorzaakt door een scheur in het labrum onder het midden van de kom heet dit een Bankart laesie. De Bankart laesie wordt bijna altijd veroorzaakt door een ongelukkige beweging of val. Wanneer het labrum aan de bovenkant scheurt heet dit een SLAP (Superior Labrum Anterior Posterior) laesie. Een SLAP laesie wordt veroorzaakt door een verwonding of door overbelasting en kan dan steeds erger worden.
Klachten
De labrumscheur en schouder instabiliteit zorgt voor een gevoel van klem zitten en uit de kom schieten. Hierna heb je vaak enkele uren een kloppend gevoel in de schouder. Je ervaart pijn meestal bij bewegingen boven het hoofd en het geeft een klemmend, luxerend of knarsend gevoel. Soms ervaar je ook nachtelijke pijn of pijn gedurende dagelijkse activiteiten. De schouder kan instabiel voelen. Tevens kan het zijn dat je jouw arm minder ver omhoog kan heffen. Bij ernstige gevallen kan schouder instabiliteit ook leiden tot krachtsverlies. De losgerukte rand zorgt ervoor dat in de toekomst de schouder gemakkelijker uit de kom springt. Dit kan soms pijn veroorzaken of een springend gevoel geven. Als de schouder vaak uit de kom schiet, bestaat er de mogelijkheid om het labrum weer vast te zetten.
Behandeling en herstel
Nadat de diagnose gesteld is aan de hand van het klinisch onderzoek en eventuele radiologische onderzoeken zoals een MRI scan met contrast in het schoudergewricht, kan er beslist worden tot operatie. De operatie is een kijkoperatie waarbij het labrum vast gezet wordt op zijn oorspronkelijke plaats. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ankertjes die in het bot verankerd worden en waartegen het labrum geknoopt wordt.
Een kijkoperatie van de schouder duurt een half uur tot twee uur, afhankelijk van het probleem. De operatie van de schouder vindt altijd plaats onder volledige narcose (u bent in slaap). Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening brengt hij of zij een arthroscoop in het schoudergewricht: een smalle buis van ongeveer acht millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit, en kan de orthopeed een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopeed verschillende instrumenten invoeren, zoals een kniptangetje, zuigbuisje of hechtingen. Als de orthopeed op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn, is het soms nodig om nog één of twee huidopeningen te maken.
Voor een goed herstel van de schouder is het erg belangrijk om de instructies van de orthopeed en onze fysiotherapeuten op te volgen. Onze fysiotherapeuten geven gerichte aanwijzingen, oefeningen en begeleiden het herstel. Onze fysiotherapeuten zijn hierin gespecialiseerd.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- We adviseren je de voorgeschreven pijnmedicatie en maagbeschermers gedurende tien dagen na de operatie in te nemen.
- De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Dat kan ook langere tijd duren. De eerste dagen adviseren we rustig aan te doen.
- Neem na de operatie zo spoedig mogelijk contact op met de fysiotherapeut voor gerichte oefeningen.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
David Hemstede
“Zijn doorzettingsvermogen en drive om te presteren op een positieve manier.”
Testimonial
Mw. G.H. Pol-Overeem (70) uit Barneveld
“Goede behandeling/begeleiding! Aandacht en goed inspelen op de lichamelijke klachten. Tijdens de behandeling ook goede communicatie over de oefeningen die gedaan worden.”