Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Knieschijfinstabiliteit

Vaak wordt knieschijf instabiliteit veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het kniegewricht.

De oorzaak van knieschijfinstabiliteit

Vaak wordt knieschijfinstabiliteit veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het kniegewricht. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de knieschijf te hoog ligt, of dat het gootje waarin de knieschijf beweegt te klein is. Uw knieschijf kan ook instabiel worden wanneer u door een val de banden de knieschijf op z’n plek houden heeft uitgerekt of gescheurd.

Anatomie

De knieschijf (patella) is een stuk bot aan de voorkant van de knie dat kan bewegen. De knieschijf zit in de grote pees van de bovenbeenspier (quadriceps). Dit is de grote spier van de voorkant van het bovenbeen tot aan het scheenbeen. Aan de onderkant van de knieschijf zit glad kraakbeen dat de knieschijf helpt om in het speciale gootje in het bovenbeen te bewegen. Als jouw knieschijf instabiel is, schiet deze uit het gootje. Meestal wanneer je een gestrekte knie hebt. Dit wordt ook wel een pattela luxatie genoemd.

Klachten

Het verschieten van de knieschijf is meestal pijnlijk. Het voelt alsof u door uw knie zakt.

Behandeling en herstel

Fysiotherapie is een goede oplossing voor deze aandoening. Als dit niet genoeg resultaat oplevert, is er een operatie mogelijk. Er zijn drie verschillende operaties. Voor elke oorzaak een andere. Na de operaties is het van belang genoeg rust te nemen en ervoor te zorgen dat de wond niet gaat ontsteken.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Het trainen van de bovenbeenspieren wil ervoor zorgen dat de knieschijfinstabiliteit vermindert.
  • Middels een brace kan de knieschijf beter op zijn plek worden gehouden, klik hier voor meer informatie.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Mw. Veronica (21) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Ik ben blij dat ik bij jullie ben gekomen om mijn zweepslag te laten behandelen. Ik ben goed geholpen door Theodora. Het was soms echt een marteling als je bij Theodora op de tafel lag. Maar zonder haar behandeling en marteling was ik nooit van mijn zweepslag afgekomen. Bedankt.”