Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Platvoet

Bij mensen met een platvoet is de voetboog aan de binnenkant van de voet verzakt.

De oorzaak van een platvoet

Een platvoet kan het gevolg zijn van een verkeerde stand van het been, van letsel aan de voet door sporten of andere activiteiten waarbij de voet zwaar wordt belast. Een stijve platvoet komt vaak door een aangeboren afwijking, zoals gewrichten die uit de kom zijn of botjes in de voet die met elkaar zijn vergroeid. Deze afwijking wordt meestal al binnen enkele maanden na de geboorte vastgesteld. Een platvoet kan ook op latere leeftijd ontstaan doordat de pees aan de binnenzijde van de voet/enkel (tibialis posterior) verzwakt raakt. Deze pees zorgt ervoor dat we op de tenen kunnen staan. Sommige mensen merken alleen dat de voet anders gaat staan. Anderen hebben ook pijnklachten van de verzwakte pees, of krijgen bijvoorbeeld klachten van de achillespees of enkel door de afwijkende stand.

Anatomie

Normaal gesproken is de ruimte tussen de grond en de onderkant van de voetboog ongeveer 1,3 centimeter. Bij iemand met een platvoet raakt die voetboog gedeeltelijk of helemaal de grond. De afwijking bestaat ook andersom: dan is de voetboog hoger dan 1,3 centimeter en spreken we van een holvoet. Er bestaan twee soorten platvoeten, de soepele en de stijve platvoet. Het meest voorkomende type platvoet is de soepele platvoet, hierbij zakken de voeten als je plat op de grond staat. Ga je op de tenen staan, dan zie je door het aanspannen van de spieren wel een mooie voetboog. Bij de stijve platvoet blijft jouw voet plat als je op de tenen staat.

Omdat de voetboog pas op zevenjarige leeftijd helemaal gevormd is, hebben de meeste kleine kinderen platvoeten. Ze hebben daar over het algemeen geen last van. Na verloop van tijd ontwikkelt zich bij hen meestal een normale voetboog, gewoonlijk tussen het 7de en 10de jaar.

Klachten

Bij volwassenen komen soepele platvoeten vrij veel voor. Meestal geven ze geen klachten. Bij een heel ernstige platvoet kun je last hebben van vermoeidheid en pijn. Net als bij de meeste voetafwijkingen kun je daardoor ook last krijgen van de knieën, heupen en rug. In dat geval kun je aangepaste schoenen nodig hebben.

Bij een stijve platvoet heb je vaak last van pijn aan de voet die kan uitstralen naar de enkel. Het komt ook voor dat mensen met een stijve platvoet door vergroeide voetwortelbeentjes helemaal nergens last van hebben. Zij ontdekken pas dat ze platvoeten hebben als er om een andere reden een röntgenfoto van hun voeten wordt gemaakt.

Behandeling en herstel

Bij pijnklachten kun je steunzolen dragen in jouw schoenen. Hierdoor vermindert de druk en daarmee de pijn. Een soepele platvoet heeft verder geen behandeling nodig. Bij een milde vorm van platvoeten, of wanneer je geen pijnklachten hebt, kan de behandeling volstaan met goede steunzolen. Dit eventueel in combinatie met orthopedische schoenen.

Bij stijve platvoeten hangt de behandeling af van de oorzaak. Vaak komen stijve platvoeten door een aangeboren afwijking. In sommige gevallen is het gebruik van steunzolen of een tijdelijke spalk of gipsverband genoeg. Mochten bovenstaande behandelingen niet helpen, dan kan de afwijking met een operatie worden behandeld. Dit is een vrij ingrijpende operatie waarbij je wordt nabehandeld in een onderbeengips gedurende enkele weken. Bij deze operatie wordt de vorm voet zo goed mogelijk hersteld. Meestal kun je daarna lopen zonder aangepaste schoenen.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Een steunzool kan de meeste klachten bij een platvoet verhelpen.
  • Door oefeningen kan de voetboog sterker worden gemaakt.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

David Hemstede

Dry Needling
Fysiotherapie
Sportfysiotherapie

d.hemstede@centrumevers.nl

“Zijn doorzettingsvermogen en drive om te presteren op een positieve manier.”

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Mw. Desiree Pleij (35) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Ik ben heel goed door mijn enkel gegaan. Heb te lang gewacht om naar de fysio te gaan. Uiteindelijk toch gegaan en nu 4 behandelingen verder loop ik weer en kan ik me dagelijkse bezigheden gewoon weer doen. Top gedaan en super bedankt.”