Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is de kom van de heup niet diep genoeg.

De oorzaak van heupdysplasie

De ligging van de baby in de baarmoeder speelt een rol bij heupdysplasie. Bij een stuitligging in de baarmoeder komt heupdysplasie vaker voor. Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol bij heupdysplasie. Deze aandoening komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Anatomie

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Tijdens het lopen en bewegen draait de heupkop rond in de kom van het bekken. Het draaien is mogelijk doordat op de kop en de kom een laag kraakbeen zit. Bij heupdysplasie is het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld tijdens de zwangerschap. De kom van de heup is niet diep genoeg. Hierdoor kan de heup gemakkelijk ontwrichten.

Klachten

Het is belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom wordt elke baby direct na de geboorte en tijdens het bezoek aan het consultatiebureau onderzocht. Als er vermoed wordt dat er sprake is van een heupafwijking, is aanvullend onderzoek noodzakelijk door middel van een röntgenfoto of een echo.

De volgende tekenen kunnen wijzen op een heupdysplasie. Een of beide benen kunnen minder gemakkelijk naar buiten worden gedraaid. Dit zal opvallen bij het verschonen van de luier. Tevens zijn er aan de achterzijde extra bilplooien zichtbaar of ongelijke plooien links en rechts. Het niet-symmetrische bewegingspatroon van de benen kan ook een teken zijn.

Behandeling en herstel

Bij een leeftijd van drie maanden geneest heupdysplasie vaak spontaan door middel van een behandeling met een beugel of bandage. Deze behandeling houdt de benen van de baby in een spreidstand. Hierdoor krijgt de heupkom een betere pasvorm in het gewricht.

Behandeling van heupdysplasie begint bij de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Bij een ontwrichting van de heup is ziekenhuisopname noodzakelijk. De heupkop wordt weer teruggezet in de heupkom. Indien er weefsel tussen de heupkop en heupkom zit, is een operatie niet uitgesloten. Fysiotherapie wordt toegepast om de spieren rondom het heupgewricht te versterken, zodat het gewricht stabieler wordt.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Door training kunnen de spieren sterker worden, zodat het gewricht niet zo gemakkelijk uit de kom schiet.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Karin Evers – van Geffen

Deep Oscillation
Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
McKenzie therapie
Oedeemtherapie
Re-Attach

k.evers@centrumevers.nl

“Super vriendelijk en enthousiast naar iedereen.”

Testimonial

Dhr. Kees van Beek (48) uit Barneveld

Revalidatie

Kees van BeekDoor de professionaliteit van het Reva-team van Evers ben ik veel van mijn whiplash klachten kwijt geraakt. Het leren omdenken, de therapie als ook de vele gesprekken maakten het dat ik weer beter in mijn vel zit. Veel dank aan Daniel die alles perfect heeft geregeld. Jullie teamspirit is geweldig. Bouw dit verder uit.”