Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Heupdysplasie

Bij heupdysplasie is de kom van de heup niet diep genoeg.

De oorzaak van heupdysplasie

De ligging van de baby in de baarmoeder speelt een rol bij heupdysplasie. Bij een stuitligging in de baarmoeder komt heupdysplasie vaker voor. Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol bij heupdysplasie. Deze aandoening komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

Anatomie

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Tijdens het lopen en bewegen draait de heupkop rond in de kom van het bekken. Het draaien is mogelijk doordat op de kop en de kom een laag kraakbeen zit. Bij heupdysplasie is het heupgewricht onvoldoende ontwikkeld tijdens de zwangerschap. De kom van de heup is niet diep genoeg. Hierdoor kan de heup gemakkelijk ontwrichten.

Klachten

Het is belangrijk dat heupdysplasie in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom wordt elke baby direct na de geboorte en tijdens het bezoek aan het consultatiebureau onderzocht. Als er vermoed wordt dat er sprake is van een heupafwijking, is aanvullend onderzoek noodzakelijk door middel van een röntgenfoto of een echo.

De volgende tekenen kunnen wijzen op een heupdysplasie. Een of beide benen kunnen minder gemakkelijk naar buiten worden gedraaid. Dit zal opvallen bij het verschonen van de luier. Tevens zijn er aan de achterzijde extra bilplooien zichtbaar of ongelijke plooien links en rechts. Het niet-symmetrische bewegingspatroon van de benen kan ook een teken zijn.

Behandeling en herstel

Bij een leeftijd van drie maanden geneest heupdysplasie vaak spontaan door middel van een behandeling met een beugel of bandage. Deze behandeling houdt de benen van de baby in een spreidstand. Hierdoor krijgt de heupkom een betere pasvorm in het gewricht.

Behandeling van heupdysplasie begint bij de leeftijd van 3 tot 6 maanden. Bij een ontwrichting van de heup is ziekenhuisopname noodzakelijk. De heupkop wordt weer teruggezet in de heupkom. Indien er weefsel tussen de heupkop en heupkom zit, is een operatie niet uitgesloten. Fysiotherapie wordt toegepast om de spieren rondom het heupgewricht te versterken, zodat het gewricht stabieler wordt.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Door training kunnen de spieren sterker worden, zodat het gewricht niet zo gemakkelijk uit de kom schiet.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Karin Evers – van Geffen

Deep Oscillation
Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
Oedeemtherapie
Re-Attach

k.evers@centrumevers.nl

“Super vriendelijk en enthousiast naar iedereen.”

Testimonial

Mw. Anoniem (28) uit Barneveld

Revalidatie

“In juni 2015 kwam ik terecht bij Revalidatiecentrum Evers. Na mijn zwangerschap/bevalling, een jaar eerder, liep ik nog steeds rond met klachten in het gebied van mijn bekken, rug en been. Via verschillende wegen geprobeerd ervan af te komen, maar tot dat moment nog geen vooruitgang geboekt. De weg bij Evers is vergeleken met voorgaande middelen, er wel een die gelijk veel intensiever is. Zeker in het begin kost het een hoop tijd en energie. Hier kun je je vooraf hiervan niet goed een voorstelling maken maar het helpt om er open in te gaan en het te laten gebeuren. In mijn geval was ik allang blij dat ik er wat aan kon proberen te doen, het scenario: mee moet leren leven, was ik nog niet aan toe. Dit probeerde ik om te zetten in motivatie. Desalniettemin gaat het je al snel niet vlug genoeg en vond ik dat met name op sport/fysio gebied het te lang duurde. De theorie waar ik met ergo/PMT/psycholoog mee aan te moest vond ik bijzaak. Dit was een grote denkfout! Achteraf bleek dan ook dat je ook op dat gebied echt open moet staan voor wat je kunt leren over jezelf. Is het niet voor het moment dan wel voor later. Ik denk dat het in mijn geval niet met mijn klachten te maken heeft gehad in directe zin, al kwam ik er wel achter dat ik er in indirecte zin mezelf ook niet hielp met hoe ik mijn week invulde. Dat is een waardevolle les bij chronische pijn! Nadat een tweede traject nodig bleek, ben ik in totaal een maand of acht bezig geweest. Na beide trajecten heb ik nog drie maanden de oefengroep bezocht, bij Marty. Ik vond het fijn om na een periode met veel begeleiding, op het gebied van sport, dit op deze manier vast te houden. Marty hield me op deze manier enigszins in de gaten en ondertussen kon ik verder gaan met opbouwen en uitbreiden van de oefeningen. Al met al is het het allemaal waard geweest. In mijn geval zijn de klachten een hoop verbeterd. Ik weet wat mijn zwakke plekken zijn en dat sporten noodzakelijk is om, zeker dat gebied, belastbaar te houden. Als de klachten de kop op steken weet ik ondertussen vaak wel wat de oorzaak moet zijn geweest. Dat brengt rust en zelfvertrouwen met zich mee waardoor de klachten niet altijd meer bepalend zijn voor je dagelijks leven, je kunt er als het ware (proberen) boven te staan. Het is een intensieve periode geweest, maar zeker waardevol. Mocht u/jij hier aan gaan beginnen zou ik willen zeggen, ga er open in! Zie het als een kans en haal op elk gebied eruit wat je eruit kunt halen.”