Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Bechterew

De ziekte van Bechterew is een aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken raken.

De oorzaak van Bechterew

De oorzaak van Bechterew is nog onbekend. Wel beschikt negentig procent van de mensen met Bechterew over de erfelijke factor HLA-B27 in het bloed. Maar deze factor bestaat dan ook bij acht procent van mensen die geen Bechterew hebben. Twee op de duizend mensen heeft Bechterew. Het komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en begint meestal tussen het 15e en 35e levensjaar.

Anatomie

De ziekte van Bechterew, ofwel spondylitis ankylopoetica, is een aandoening waarbij de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken raken. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom en uiteindelijk leidt dit tot totale verbening van de gewrichten. Het trekt vanuit het bekken steeds verder omhoog. De ziekte is niet te genezen en kan grillig verlopen met afwisselend actieve en rustige periodes. Zodoende bestaan er milde en ernstige vormen van Bechterew.

Klachten

Het begint vaak met last van stijfheid en pijn laag in de rug. De klachten kunnen zich uitbreiden naar borstkas en nek en eventueel naar de heupgewrichten en verder. In elke fase kan dit soms gecombineerd gaan met pijnklachten aan de achillespezen. Ongeveer een derde van de mensen met Bechterew heeft soms een oogontsteking.

Behandeling en herstel

Over het algemeen word je behandeld door een reumatoloog. Fysiotherapie zorgt daarnaast voor de verdere begeleiding. Door een goede en tijdige behandeling kun je het verloop van het ziekteproces sterk vertragen. Helaas wordt de diagnose vaak pas laat gesteld omdat het moeilijk te onderscheiden is van andere lagerugklachten. De behandeling is gericht op het vergroten van het lichamelijke welzijn, op het verbeteren van de houding en op het vergroten van de mobiliteit. De twee pijlers van de behandeling zijn: medicatie en regelmatig oefenen. Je kunt daar zelf heel veel aan doen. In beweging blijven is essentieel om verstijving van de wervelkolom tegen te gaan en het ziekteproces te vertragen.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Zorg voor een goede, rechte houding.
  • Verander regelmatig van houding.
  • Het beoefenen van sport is in de meeste gevallen goed.
  • Vermijd overbelasting van de rug en zorg voor voldoende rust.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Theodora Bouwman

Deep Oscillation
Fysiotherapie
Hydrotherapie
Oedeemtherapie
Reuma

t.bouwman@centrumevers.nl

“Een rustige maar zeker een gedreven persoonlijkheid in haar vak.”

Testimonial

Mw. Ilona Vd Kamp-van Lambalgen moeder van Lieke (6 jaar) uit Wekerom

Fysiotherapie

“Bij deze willen wij Karin nogmaals bedanken voor de behandelingen van onze dochter Lieke. Na 6 jaar dokteren met Lieke zijn we via een verhaal op facebook bij Karin terechtgekomen. Onze dochter kampte met allerlei problemen; altijd moe en hangerig, vaak boos en driftbuien, gedrags- en concentratieproblemen, problemen met motoriek. Kortom van alles. In de afgelopen 6 jaar zijn wij bij diverse kinderartsen geweest, fysiotherapeuten, pedagogen en zelfs psychologen geweest. Uiteindelijk kreeg ze het stempel ADHD en dat terwijl ze altijd maar op de bank hing met haar duim in haar mond. Na 3 behandelingen van Karin hebben wij een totaal ander kind gekregen. Ze is heerlijk ontspannen en ze gaat uit school heerlijk spelen in plaats van op de bank hangen. Haar boze buien zijn verdwenen! Wij kennen haar niet meer terug en genieten volop van haar! Bedankt!!