Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Hernia

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken.

De oorzaak van een hernia

De oorzaak kan een sterk uitgesproken activiteit zijn, zoals herhaaldelijk diep vooroverbuigen, veel onderuitgezakt zitten en zware gewichten heffen of tillen die een sterk abnormale kracht zetten op de schokabsorberende tussenwervelschijven. Indien deze krachten te groot zijn, kan dat de tussenwervelschijf gaan beschadigen en op die manier een hernia veroorzaken.
Ook een trauma, bijvoorbeeld een val van de ladder, kan acuut een grote uitstulping van de tussenwervelschijf veroorzaken. Een hernia kan ook spontaan ontstaan door slijtage van de tussenwervelschijf.

Anatomie

hernia_jpg

Uitstulping van een hernia tegen de zenuw

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitpuilende kern van de tussenwervelschijf kan op een zenuw drukken. Dit resulteert in pijn die uitstraalt of zelfs de functie van de zenuw vermindert. Afhankelijk van het niveau van de hernia kan de uitstulping drukken op de zenuw die vanuit de wervelkolom naar een van de benen gaat. Om aan te tonen dat de pijn in een been inderdaad het gevolg is van een hernia, voeren wij een neurologisch onderzoek uit. De reflexen worden getest. Daarnaast testen we de gevoeligheid van de huid en de kracht van de spieren. Indien er sprake is van een doof gevoel in de lies en aan de binnenkant van de benen in combinatie met problemen om de plas op te houden, zullen we je gelijk doorsturen naar jouw huisarts. Jouw huisarts kan beslissen je naar een neuroloog te sturen. De neuroloog kan dan een MRI laten uitvoeren. Met een MRI-scan is een hernia bijna altijd zichtbaar te maken. Deze scan geeft driedimensionale informatie over (slijtage van) de tussenwervelschijf en eventuele beklemming van een zenuw. Met een röntgenfoto kunnen de botten van de rug zichtbaar gemaakt worden en de mate van slijtage vastgesteld worden. Er kan met een röntgenfoto geen uitspraak gedaan worden over de status van tussenwervelschijf.

Klachten

De klachten zijn (afhankelijk van het niveau van de hernia) pijnklachten, bijna altijd in één been. Soms komen pijnklachten voor in beide benen, eventueel met uitvalverschijnselen (doof gevoel, krachtvermindering). In het geval van uitstraling in beide benen, zullen we je doorsturen naar de huisarts.

Behandeling en herstel

Met rust en fysiotherapie verdwijnen bij 70 tot 80% van alle hernia’s de klachten vanzelf. Rust betekent niet op bed liggen maar houding afwisselen (liggen, staan en lopen) zonder de rug te belasten (buigen, met bolle rug zitten en tillen).  De uitstulping kan verminderen of verdwijnen. Waarschijnlijk is bij veel hernia’s ook sprake van een soort ontsteking van de zenuwwortel die bij veilig belasten van de rug verdwijnt. In de eerste acute fase kunnen ontstekingsremmers en pijnstillers worden voorgeschreven, soms in combinatie met een spierontspanner.

Het allerbelangrijkste is dat je zo snel mogelijk leert de rug veilig (= recht) te gebruiken. Wij hebben een speciaal rugscholingprogramma dat al onze therapeuten beheersen. Soms maken we gebruik van hulpmiddelen in de vorm van een speciaal zitkussen of een brace waardoor je tijdelijk hulp krijgt de rug of nek recht te houden. Al deze hulpmiddelen kun je vinden bij de Veluwse Blessurewinkel. Daarna gaan we snel aan de slag om de rug soepel te maken. Binnen een week gaan we veilig ruggebruik aanleren in combinatie met oefentherapie om de rug weer sterk te maken.

Indien de klachten binnen 5 tot 7 weken niet verminderen zonder duidelijke redenen, zullen we contact opnemen met jouw huisarts. Soms is aanvullend onderzoek zoals een MRI-scan nodig om de diagnose te bevestigen.
Niet elke hernia hoeft geopereerd te worden. Er wordt slechts een klein deel van de hernia’s geopereerd. In het algemeen geldt dat een operatie niet eerder plaatsvindt dan na zes weken (tenzij er een spoedindicatie bestaat), maar wel binnen zes maanden (als de klachten dan nog bestaan).

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Afwisselen tussen lopen, liggen en staan. Probeer zitten te voorkomen.
  • Bij bukken en tillen de rug recht in de veilige stand zetten. Net als een gewichtheffer met de borst vooruit en de billen naar achteren.
  • Probeer veel achterover te bewegen. Zet uw handen in uw zij en probeer een holle rug te maken.
  • Je kunt paracetamol nemen. Dat vermindert de pijn, waardoor je gemakkelijker beweegt. Maar bedenk wel dat je ook niet meer voelt wanneer je de rug onveilig gebruikt.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Testimonial

Mw. Harriët Hulsebos (53) uit Assen

Krullaards

“Doordat ik fibromyalgie heb, had ik geen spectaculaire resultaten verwacht, maar elke vooruitgang is er één, nietwaar? Nu, na de behandeling, bemerk ik echter een duidelijk verschil: ik kan me (na zeker 10 jaar!) 's nachts weer omdraaien zonder wakker te worden van de pijn in heupen en bekken. Ook iets langer blijven liggen kan weer, omdat die pijn er niet meer is. Wat een opluchting!”