Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Voorvoetpijn

Voorvoetpijn heet ook wel metatarsalgie.

De oorzaak van voorvoetpijn

De voorvoetpijn kan ontstaan door eelt onder de voet. Eelt is een opeenhoping van huid die ontstaat als er te veel druk is op het onderliggende bot. Normaal gesproken is eelt niet pijnlijk, maar als de hoeveelheid eelt toeneemt, kun je moeite krijgen met lopen. Slechtzittende schoenen kunnen voorvoetpijn veroorzaken. Zitten ze te krap, dan knijpen ze de voet samen en ontstaat er druk. In te grote schoenen heb je te veel speling, waardoor er wrijving ontstaat. Voorvoetpijn aan de onderkant van de voet kan ook betekenen dat er een band is gescheurd of een gewricht is ontstoken.

Anatomie

Als je voorvoetpijn hebt aan een of meer middenvoetbeentjes, dan heet dat ook wel metatarsalgie. Metatarsale betekent middenvoetsbeentje.

Klachten

Je hebt pijn in de bal van je voet, en het gebied tussen de boog van je voet en de tenen voelt pijnlijk aan. De pijn komt meestal voor in het midden van de voet in een of meer van de vijf middenvoetsbeentjes.

Behandeling en herstel

In veel gevallen zijn praktische maatregelen genoeg om van de pijn af te komen. Eelt kun je zelf bestrijden: neem een voetbad om het eelt zachter te maken en verwijder de dode huid met puimsteen of een eeltvijl. Jouw arts kan u hulpstukjes voor uw schoenen aanraden, die werken als schokdempers. Een andere mogelijkheid is andere schoenen dragen. Denk aan schoenen die goed passen, met een ruime neus waarin de tenen vrij kunnen bewegen. Draag geen hakken hoger dan vier centimeter. In een enkel geval heeft iemand last van een uitsteeksel van het bot of van een vergroeiing. In dat geval is een operatie nodig.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Draag goed passende schoenen en geen hakken hoger dan vier centimeter.
  • Verwijder zelf het eelt door de voeten te laten weken in een voetenbad.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Kim Warning

Fysiotherapie
KISS therapie
Manuele therapie
Medical taping

k.warning@centrumevers.nl

“Een doorzetter, die niet snel van d’r stuk gebracht is.”

Testimonial

Mw. Bakkenes (67) uit Barneveld

Fysiotherapie

“De behandelingen zijn goed. Geeft goede raad en stage opleiding.”