Bekkenverwringing of bekkenscheefstand
Een standsafwijking of blokkering van de SI-gewrichten geeft als gevolg een bekkenverwringing of bekkenscheefstand.
De oorzaak van een bekkenverwringing
De verbindingen van het bekken naar de wervels van de onderrug (gewrichten, bandjes en spieren) zijn erg belangrijk bij de bewegingsfunctie van het bekken en een storing hierin leidt vaak tot een standafwijking of blokkering van de SI-gewrichten met als gevolg een bekkenverwringing of bekkenscheefstand. In de meeste gevallen ligt de oorzaak dus ergens in de wervelkolom. Niet alleen de onderrug is hierin bepalend, maar zelfs de nek. Houding en langdurige dezelfde (over)belasting zijn bepalende factoren en meestal bouwt zoiets zich in enkele weken tot maanden op. Een meer directe situatie kan veroorzaakt worden door een val, sprong, verstapping of vertilling.
Anatomie
Het bekken bestaat uit 2 bekkenhelften en uit het heiligbeen dat er aan de achterzijde tussen zit als voortzetting van de wervelkolom. Het bekken vertolkt een zeer belangrijke functie als mechanisch kruispunt tussen wervelkolom en de benen. De gewrichten tussen de beide bekkenhelften en het heiligbeen bieden de mogelijkheid om hier te bewegen en worden de SI-gewrichten genoemd. Een blokkering of bewegingsstoring van een van deze gewrichten leidt vaak tot een standafwijking in de bekkenring en noemen we een bekkenverwringing. De beide bekkenhelften staan dan t.o.v. elkaar, enigszins verdraaid ofwel getordeerd. Dit is dus géén aangeboren afwijking, maar een bewegingsstoornis die in de regel ook weer goed oplosbaar is. Los van het feit of er sprake is van een beenlengteverschil of niet.
Klachten
De klachten behorende bij een dergelijke bekkenverwringing of bekkenscheefstand kunnen heel divers zijn en komen ook op elke leeftijd voor. Vaak gaat het om rugklachten. Pijn en stijfheid voornamelijk aan één zijde van de rug gecombineerd met pijn of gevoel van trek of spanning in de bil- of heupregio. Ook de lies en vaak het bovenbeen kunnen deze klachten geven. Soms zelfs tot in de voet, maar bijna altijd aan slechts één been. De klachten treden meestal op bij beweging of verandering van houding. Vooral bij intensievere belasting (bijvoorbeeld sport). De klachten nemen meestal toe in de tijd, maar kunnen soms ook even verdwijnen als de belasting of omstandigheden gunstiger worden. Wanneer de bekkenscheefstand langere tijd aanwezig is, kunnen ook nek- en/of bovenrugproblemen ontstaan.
Behandeling en herstel
Een fysiotherapeut of manueel therapeut (of soms een arts) stelt deze diagnose en behandelt overeenkomstig. Het gaat erom de bewegingsstoornis die de oorzaak is van de verwringing op te lossen. Dit betekent vaak behandeling aan rug (en nek) d.m.v. mobiliseren of manipuleren i.c.m. met spieroefeningen en adviezen over de belasting in het dagelijks leven. Analyse van het ontstaansmechanisme is belangrijk bij preventie van nieuwe klachten. In de regel is de patiënt binnen 2 maanden weer volledig belastbaar.
Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:
- Er zijn helaas geen mogelijkheden om het bekken zelf middels oefeningen recht te zetten. Wanneer wij het bekken behandelen, kun je wel oefeningen doen ter ondersteuning.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Sabine van de Beek – Koetsier
“Ze weet waar ze over praat op vakgebied.”
Testimonial
Mw. Bianca Top (31) uit Barneveld
“Je bent altijd welkom. Altijd gezelligheid maakt niet uit bij wie je komt. Proberen goed op tijd te werken, goed naar je verhaal te luisteren. Een warm welkom. Ga zo door.”