Pijn in de knie
Pijn in de knie komt heel veel voor, als gevolg van ouderdom, slijtage, overbelasting of een ongeval.
Anatomie
Het kniegewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen, waarmee de knie 140° kan worden gebogen en 8° gedraaid. In het kniegewricht komen vier botten samen, het bovenbeen (femur), het onderbeen bestaand uit het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) en aan de voorkant de knieschijf (patella). Gewrichtsbanden (ligamenten) versterken het kniegewricht. De binnenband (mediale band) en buitenband (laterale band) zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. De voorste en achterste kruisband voorkomen dat het onderbeen naar voren of achteren schuift. Tussen het bolvormig kraakbeen van het bovenbeen en het platte kraakbeen van het scheenbeen zit aan de binnen- en buitenkant een maanvormig stuk kraakbeen: de binnenmeniscus (mediaal) en de buitenmeniscus (lateraal) die schokken dempen.
Aandoeningen
Er zijn verschillende aandoeningen waardoor pijn in de knie kan ontstaan. Elke aandoening heeft zijn eigen specifieke oorzaak en ook zijn eigen klachtenbeeld. Door de plek waar de pijn in de knie zich manifesteert en het soort pijn, kan vaak al onderscheid worden gemaakt in wat de oorzaak van jouw kniepijn is.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
-
-
Artrose
Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Lees meer over artrose.
-
Gescheurde kruisband
De knie heeft twee kruisbanden. Deze kunnen scheuren bij een groot traumamoment waarbij de knie een draaibeweging maakt. Lees meer over een gescheurde kruisband.
-
Gewrichtsmuis
Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje kraakbeen of bot in een gewricht dat soms beklemd raakt. Lees meer over gewrichtsmuis.
-
Knieschijf instabiliteit
Vaak wordt knieschijfinstabiliteit veroorzaakt door een aangeboren afwijking aan het kniegewricht. Lees meer over een knieschijf instabiliteit.
-
Knieschijfpijn
Knieschijfpijn ontstaat vaak doordat de knieschijf niet soepel door de goot of groeve van het bovenbeen loopt. Lees meer over knieschijfpijn.
-
Lopersknie
Door het schuren kan de pees aan de buitenzijde van de knie gaan irriteren of ontsteken, we noemen dit een lopersknie. Lees meer over lopersknie.
-
Meniscusscheur
Een meniscus is een maanvormig schijfje van kraakbeen met een slechte doorbloeding. Hierdoor geneest een scheur in de meniscus niet zo snel. Lees meer over een meniscusscheur.
-
Peesontsteking
De oorzaak van een peesontsteking is vaak een blessure of overbelasting van de pees of de spier. Lees meer over peesontsteking.
Slijmbeursontsteking
Door overbelasting of een infectie kan de slijmbeurs ontsteken. Lees meer over een slijmbeursontsteking.
-
Springersknie
Een springersknie, of jumpersknee in het Engels, is een peesontsteking onder de knieschijf ter hoogte van de kniepees. Lees meer over een springersknie.
-
Behandeling en herstel
Bij pijn in de knie is er een grote diversiteit van blessures. Bij ons vind je hiervoor meerdere technieken om dit te behandelen. Wij hebben de volgende specialisten in huis:
– Echodiagnostiek | – Medical taping |
– Fietsmeting | – Sportfysiotherapie |
– Fysiotherapie | |
– Loopanalyse |
Afhankelijk van jouw klachten kan de ene therapie beter aanslaan dan de andere therapie. Jouw fysiotherapeut zal inschatten waar jij het best mee geholpen bent.
Direct een afspraak maken
Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!
Hugo van de Beek
“Klasbak voor sportproblemen.”
Testimonial
Mw. G. v.d. Vliert (50) uit Ede
“Ik heb goede handvatten gekregen zoals op tijd rust nemen, een brood mens waar mijn schouder wordt ontlast, de kleuren groen, oranje, rood dat helpt mij vooral om te leren op tijd hulp te vragen. Bij de fysiotherapeut altijd een luisterend oor en het niet ging weer een stapje terug. Laatste gesprek helaas een vreemde arts. Ik vond dat hij mij niet serieus nam.”