Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Piriformis-syndroom

De oorzaak van het piriformis syndroom is in de meeste gevallen een verkorting of hoge spanning van de musculus piriformis.

De oorzaak van het piriformis-syndroom

De oorzaak van het piriformis-syndroom is in de meeste gevallen een verkorting of hoge spanning van de musculus piriformis. Hierdoor komt de onderliggende zenuw, de nervus ischiadicus klem te zitten waardoor er zenuwpijn op kan treden. Dit kan zich uiten in een zeurende en/of brandende pijn die uitstraalt van de bil naar het been en zelfs door kan stralen richting de voet.

Anatomie

De piriformis-spier ontspringt vanaf het heiligbeen en hecht aan op de grote rolheuvel van het dijbeen. Deze spier zorgt ervoor dat je het been naar buiten kunt draaien, zijwaarts kunt bewegen met het been en kunt strekken in de heup. Naast het maken van eerdergenoemde bewegingen zorgt de m. piriformis ook voor stabilisatie in de heup. Onder de m. piriformis loop een zenuw, de nervus ischiadicus. Deze zenuw stuurt de bovenbeenspieren aan.

Klachten

Door inklemming van de nervus ischiadicus kunnen er meerdere klachten ontstaan. Tintelingen in het been die uit kunnen stralen naar de voet. Stekende pijn vanuit de bil naar het bovenbeen. Pijn bij het zitten omdat er dan nog meer druk op de musculus piriformis komt te staan waardoor de zenuw extra wordt ingeklemd. Door inklemming kan ook de bloedsomloop verstoord zijn. Naast de klachten in bil- en beenregio kunnen er ook rugklachten optreden. Het menselijk lichaam beweegt namelijk in één keten. Op het moment dat er een verstoring zit in wervelkolom, heupen of bekken, dan kan dit ook invloed hebben op de spierspanning en spierlengte in de bilregio.

Behandeling en herstel

De behandeling kan bestaan uit het losmaken van de musculus piriformus door massage en een triggerpointbehandeling. Daarnaast kan dry needling toegepast worden alsook mobilisatietechnieken van het heupgewricht. Verder is het rekken van de bilspieren erg belangrijk.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • Je kunt de piriformis-spier rekken en hierdoor de spanning laten afnemen. Dit doe je door op je rug te gaan liggen met de benen gestrekt. Vervolgens pak je met één hand je knie beet en met de andere hand je onderbeen. Trek vervolgens beide handen naar jezelf toe, je zult dan rek op voelen komen in de bilspier. Doet dit 3×20 seconden per been en wissel links en rechts af.
  • Je kunt met je bilspier over een tennisbal rollen en deze zo zelfstandig deels losmaken.
  • Pijnstillers kunnen de klachten verlichten.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jaela van der Heijden

Fysiotherapie
Manuele therapie i.o.

j.vanderheijden@centrumevers.nl

“Heel open en spontaan.”

Testimonial

Mw. Margaret Stitselaar – van Barneveld (64) uit Barneveld

Krullaards

“Ik had al jaren last van restless legs, en vooral 's nachts en 's avonds. Slapen ging slecht, omdat ik vaak moest gaan lopen, ging dan naar beneden. En maar rondjes lopen door de kamer, een kopje thee, en dan na ongeveer 45 minuten weer naar bed. Maar ja, dan mis je toch nachtrust en kom je niet tot rust, omdat je slaap verstoord wordt. Ik kwam al bij Evers voor mijn rug en later voor mijn voet. Toen hoorde ze bij Evers dat ik erg last had van restless leg, en vroegen of ik niet op de Krullaards wilde. Ja dat wil ik wel. Na de test, die zei dat mijn bekken best wel scheef was, mocht ik er op. Na de eerste keer merkte ik weinig. Het bekken was wel gelijker. En nu na twee keer, ja, merkte ik dat ik soms door kon slapen, heerlijk. Nu ben ik klaar en bijna geen last meer. Soms 's avonds, maar ga ik even naar de keuken, en dan is het wel over. Ik ben zo blij. Ben nu meer uitgerust en kan heerlijk slapen. Mijn nek is even lastiger, maar daar werken we nu aan, en gaat steeds wel beter. Ik heb er vertrouwen in. Dank je wel Krullaards. Hoop dat het zo blijft, en anders misschien terug.”