Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Valpreventie 9 maart van start

Nooit meer wiebelen en zwabberen

02-03-2017, 11:48 | Van de redactie Fija Nijenhuis

BARNEVELD Een valpartij zit in een klein hoekje. Veel ouderen weten dat uit ervaring. Maar dat onderuitgaan best eenvoudig te voorkomen is, zit bij de meeste zeventigplussers niet tussen de oren. Jammer, vindt Lenn Jonker (74) uit Barneveld. Sinds ze in 2015 een valpreventietraining volgde, is ze letterlijk en figuurlijk weer op de been. Dit voorjaar bieden drie fysiotherapiepraktijken in Barneveld de cursus opnieuw aan.

,,Veel mensen van mijn leeftijd denken dat ze niet meer kunnen gymmen”, zegt mevrouw Jonker. ,,Wat doen ze dan? Ze blijven thuis.” De Barneveldse deed dat niet. Ze nam in 2015 het advies van haar huisarts ter harte om te gaan gymmen. ,,De dokter zag me in die grote wachtkamer van hem altijd aan komen lopen. Ik wiebelde en zwabberde. Hij vroeg of een cursus valpreventie niet iets voor mij was.”
Ze vindt het trouwens een totaal onaantrekkelijk woord: valpreventie. Zelf heeft ze het liever over ‘bewegen’, hoewel het programma wel wat meer is dan dat.

Drie groepen

,,In 2015 hebben we deze training voor het eerst aangeboden in De Burgt”, vertelt Patricia Schulte van Fysio Barneveld. ,,We werkten toen samen met de huisartsenpraktijk. Dit voorjaar willen we opnieuw een training geven, maar nu hebben we alle huisartsen in de gemeente Barneveld benaderd. We hebben hen gevraagd of ze patiënten die iets aan de training zouden kunnen hebben naar ons willen doorverwijzen. Het is de bedoeling te starten met drie groepen van elk zes mensen.”
Fysio Barneveld biedt de achtweekse training aan in samenwerking met Centrum Evers en Medifit. ,,Elke groep heeft twee lessen per week. Deelnemers leren hoe ze in balans kunnen blijven en hoe ze op een stabiele manier kunnen bewegen. De lessen bestaan onder andere uit krachttraining en het lopen van een parcours.” Verder krijgen de deelnemers ergotherapie, podotherapie en oefentherapie.

Meneer van 88

Lenn Jonker kreeg tijdens de cursus zoveel plezier in het bewegen dat ze er niet meer mee wilde stoppen. En haar medecursisten ook niet. ,,We zijn gewoon een stuk ouder, hè. En ouderen vallen over niks, dus het is echt belangrijk om goed te blijven bewegen. Daarom hebben we met een clubje een abonnement genomen op de gym. En dat houden we nu al anderhalf jaar vol. Een fysiotherapeut helpt ons, dus wat wil je nog meer. We doen het met z’n vieren, er is ook een meneer van 88 bij!”

Dat ze ja zei op het voorstel van haar huisarts om op valpreventie te gaan, kwam omdat ze de nodige ervaringen had met evenwichtsproblemen. ,,Als ik in de tuin aan het werk was en ik bukte, dan lag ik zo tussen de planten. Ik heb m’n fiets weggedaan omdat ik dacht: dit werkt niet meer. Niemand praat hierover, maar zoveel mensen van mijn leeftijd hebben hier last van. Nu gaat het in de tuin werken weer prima. Ik heb geleerd hoe ik moet bukken: door de knieën gaan in plaats van mezelf voorover te laten hellen. In het begin van de training moesten we zonder onze handen te gebruiken overeind komen uit een stoel. Opstaan zonder handen is heel moeilijk voor veel ouderen! Nu doe ik het gewoon. Ik heb geleerd hoe het moet. Van al die tips en trucs heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen.”

Wat bang

De training is bedoeld voor mensen die valneigingen hebben of al een keer zijn gevallen en daarvan wat bang geworden zijn, zegt Patricia Schulte van Fysio Barneveld. ,,Deelnemers moeten wel mobiel zijn, dus nog zelfstandig kunnen bewegen. Aan het begin van de training kijken we hoe mensen binnenkomen, en aan het eind doen we dat opnieuw. Door deze metingen krijgen de deelnemers het bewijs dat ze vooruitgegaan zijn.” Want daar is ze zeker van: de cursus helpt. De deelnemers worden zekerder en stabieler. ,,Ze blijven langer mobiel en daardoor raken ze – hopen we – niet in een isolement.”

De kosten van de training komen voor het grootste deel voor rekening van de deelnemers. Alleen ergotherapie en podotherapie worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering.
Op 9 maart is er voor alle belangstellenden een informatiemiddag over de valpreventietraining bij Centrum Evers in de Burgt (Nederwoudseweg).

Opgeven kan via telefoonnummer 0342-416545 of per mail via velthof@mensendieckbarneveld.nl