Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Collega Johan over de behandelindex vandaag in de Barneveldse Krant

‘Dit voelt als een mes in onze rug.’

08-11-2016, 13:49 | Van de redactie Edward Doelman

BARNEVELD ,,De grens is bereikt”, stelt Ronald Uyterwaal van Medifit. Zijn collega Johan Noordegraaf van Centrum Evers is het daarmee eens. ,,Het wordt steeds gekker.” De Barneveldse fysiotherapeuten hekelen de ‘behandelindex’, een rekenfoefje van zorgverzekeraars om de kosten te drukken. ,,Daar moeten we zo snel mogelijk vanaf, want patiënten zijn uiteindelijk de dupe.” Reden voor beiden om een petitie van collega’s uit het land te steunen.

Uyterwaal en Noordegraaf maken korte metten met de behandelindex, een ,,ontransparante rekenmethode´´ waar zij geen inzage in hebben. De zorgverleners stellen dat zij door de grote zorgverzekeraars min of meer worden gedwongen om zich te houden aan een gemiddeld aantal behandelingen per patiënt Dit terwijl de patiënt – vaak vanuit zijn aanvullende verzekering – regelmatig aanspraak kan maken op meer behandelingen dan de therapeut mag en kan geven.

,,Een patiënt heeft bijvoorbeeld recht op twintig behandelingen, terwijl zorgverzekeraars via de behandelindex van ons eisen dat wij maximaal vijftien behandelingen mogen uitvoeren. Gaan we daar overheen, dan staan daar sancties tegenover. Het niet halen ervan resulteert in het krijgen van een lager tarief of het verliezen van je contract. Of er wordt door de zorgverzekeraar gedreigd dat er volgend jaar geen contract meer gesloten wordt. Je wordt dus min of meer gedwongen om zomin mogelijk behandelingen uit te voeren”, schetst Noordegraaf het probleem.

SCHADEPOST

Juist dat druist in tegen zijn medisch-professionele onderdeel. ,,Ik begrijp dat zorgverzekeraars de zorgkosten in de hand moeten houden, maar met zo’n index wordt gedaan alsof elke patiënt die wij behandelen een schadepost is die zomin mogelijk mag kosten. Mensen verschillen. Bij de een kun je volstaan met veertien behandelingen, bij de ander zijn misschien twintig behandelingen noodzakelijk. Die vrijheid om dat naar eigen inzicht te beoordelen wil ik zo snel mogelijk terug.”

DUBIEUZE ROL

Uyterwaal gebruikt nog stevigere taal. ,,De zorgverzekeraars CZ, VGZ en Zilveren Kruis spelen een dubieuze rol. Naar de consument wordt vrolijk gecommuniceerd: U heeft recht op een x-aantal behandelingen, terwijl de verzekeraars achter de schermen dat aantal weer proberen in te perken. Hoe moeten wij dat uitleggen aan onze patiënten? Die behandelindex voelt als een mes in de rug.” Zelf geeft hij aan dat de therapeuten in zijn praktijk lak hebben aan de index. ,,We verzetten ons ertegen. Ook al krijgen we de consequenties misschien later gepresenteerd, we blijven behandelen naar eigen inzicht.”

WELZIJN NIET VOOROP

Beide Barneveldse fysiotherapeuten willen zo snel mogelijk af van het meetinstrument. Volgens hen staat het welzijn van patiënten bij zorgverzekeraars al lang niet meer voorop. ,,De macht ligt bij de verzekeraars, de administratieve last wordt ook alleen maar groter. De rek is er inmiddels wel uit, terwijl de kans dat je gestraft wordt alleen maar groter wordt”, verwacht Noordegraaf. Collega Uyterwaal: ,,Naar eer en geweten blijven werken, dat willen we.”

PETITIE

Om een eind aan de behandelindex te maken steunen beide Barneveldse praktijken de online petitie StopdeBehandelindex.nl. ,,Via onze praktijk hebben we zelfs al 1.350 steunbetuigingen gekregen de afgelopen weken. De onduidelijkheid en onwenselijkheid van de index leeft dus ook onder patiënten”, zegt Uyterwaal. De vraag is wat al die handtekeningen voor effect gaan sorteren. ,,2017 komt eraan. Dan willen we niet meer zo afgerekend worden op het aantal behandelingen. Zo simpel is het.”