Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Operatietechnieken bij artrose

Je kan geopereerd worden aan artrose. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden die afhankelijk zijn van de mate van artrose en het aangedane gewricht.

Spoelen en schoonmaken van een gewricht met artrose

Tijdens een kijkoperatie kan het gewricht met artrose gespoeld en schoongemaakt worden. Dit heet ook wel debridement of shaven. De orthopedisch chirurg verwijdert stukjes los en beschadigd kraakbeen. Ook worden ruwe randen glad gemaakt. Dit vermindert de pijn en eventuele zwelling, maar zorgt niet voor herstel van het kraakbeen.

Reparatie

Indien nodig kan de chirurg tijdens de kijkoperatie een kraakbeenreparatie doen door het bot ‘op te boren’. Dit heet ook wel microfracturatie of forage. De chirurg maakt kleine gaatjes in de botlaag onder het kraakbeen. Beenmergcellen die littekenkraakbeen kunnen aanmaken gaan nu de gaatjes in het kraakbeen opvullen. Dit stimuleert het herstel van het kraakbeen en dan vooral de mobiliteit en de functie van het gewricht. Ook verlicht het de pijn. Het zorgt echter niet voor een volledig herstel van de oorspronkelijke structuur van het gewricht.

Kraakbeentransplantatie

Er kan een kraakbeentransplantatie gedaan worden, ook wel mozaïekplastie of OATS (Osteochondral Autologous Transplantation) genoemd. In het stuk versleten kraakbeen worden kleine cilindervormige gaten geboord. In deze gaten worden cilinders met eigen kraakbeen geplaatst die uit een niet belast stuk van het gewricht worden weggenomen. Wanneer er meer kraakbeen nodig is dan er in uw gewricht beschikbaar is, wordt ander materiaal gebruikt. Het eigen kraakbeen groeit aan en vult de gaten waardoor er een nieuw vlak ontstaat. Zo wordt uw kraakbeen opgehoogd en het oppervlak weer glad.

Prothese

Bij ernstige slijtage kan een prothese geplaatst worden. De prothese gaat een beperkte tijd mee.

De bovenstaande operaties en ingrepen worden uitgevoerd in een ziekenhuis of kliniek. De revalidatie kan bij ons plaatsvinden.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

  • DD dash MM dash JJJJ

Jan Aalten

Echodiagnostiek
EPTE
Fysiotherapie

j.aalten@centrumevers.nl

“Een zeer vakkundige collega die helderheid geeft binnen de praktijk.”

Testimonial

Dhr. Peter van de Weerd (48) uit Barneveld

Fysiotherapie

“Na een onfortuinlijke val met de fiets, had ik mijn heup gebroken. Door de gevolgen van de operatie en een verplichte rust van bijna twee maanden, moest ik opnieuw leren lopen. Opvallend vind ik de integrale en holistische benadering bij Centrum Evers. Niet de ziekte, maar de zieke staat centraal. Naast fysiotherapie sessies met Jan Evers om de mobiliteit te vergroten, ben ik zodra het kon met hydrotherapie begonnen. Ook kon ik zes dagen in de week gebruik maken van de sportfaciliteiten bij Centrum Evers om mijn conditie en spierkracht te vergroten. Last but not least was er veel aandacht voor de opbouw van zelfvertrouwen, een onmisbare schakel in het herstelproces. Resultaat: ik loop weer!”