Voor iedere klacht een juiste behandeling!

De trend van het moment: “The ALS ice bucket challenge”

Gooi een emmer met ijswater over je hoofd voor het goede doel en nomineer drie vrienden die deze uitdaging ook aan mogen gaan. Maar wat is nu eigenlijk ALS? ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een neuromusculaire aandoening, een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, dat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat. In vijf tot tien procent van de gevallen is er sprake van een erfelijke vorm van ALS. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. De seksuele functies blijven lang behouden. Wel worden uiteindelijk alle spieren, behalve de hartspier, aangetast.

Wat kan een fysiotherapeut betekenen voor iemand met ALS? De fysiotherapeut streeft naar een maximaal gebruik van de spieren. Hij kan iemand alternatieve manieren aanleren om bepaalde bewegingen zo lang mogelijk te blijven uitvoeren. Ook verzorgt hij de begeleiding bij de introductie van hulpmiddelen.

Wil je geld doneren aan het ALS-fonds, dat kan op www.als.nl. Wil je weten hoe collega Hugo zijn ALS ice bucket challenge volbrengt? Check dan onze facebookpagina.