Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Sporttesten; wordt beter in jouw sport en voorkom blessures

Centrum Evers heeft de afgelopen 10 jaar ontzettend goede resultaten behaald bij behandeling van sportblessures. Iedere sporter ontwikkeld zich op zijn eigen manier. Waar een turnster zich vooral gespecialiseerd heeft in lenigheid en kracht daar zal een wielrenner meer getraind zijn op kracht en uithoudingsvermogen. Het is dan ook niet vreemd dat elke sport zo zijn eigen blessures kent. Raakt de sporter geblesseerd moet ook de blessure herstellen op een eigen specifieke manier. Professionele begeleiding hierbij is dan ook van groot belang

Als sportfysiotherapeut is het geweldig interessant om te onderzoeken en adviseren hoe blessures kunnen worden voorkomen. Twee vragen die aan de basis liggen zijn:
1) Wat is het huidige niveau van een sporter?
2) Hoe is te analyseren waar de mogelijke lichamelijke kwetsbaarheden zijn in het lichaam? Om hier antwoord op te geven is er een zoektocht gestart naar een geschikte testmethode.

In deze zoektocht is onder meer gekeken naar de toepassing van sporttesten in ziekenhuizen. Bij testen in ziekenhuizen wordt veelal getoetst op de uithoudingsvermogen en het meten van bloedwaarden. In de visie van de Fysiotherapeuten van Centrum Evers is deze screening niet compleet. Waar de methode van Centrum Evers echt onderscheidend is dat is dat hier alle grondmotorische eigenschappen van de mens getest worden.

De grondmotorische eigenschappen van een mens zijn lenigheid, kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie. Is er in beeld gebracht hoe deze grondmotorische eigenschappen zich tot elkaar verhouden, dan kan er een uitspraak gedaan worden over het niveau van een sporter. Wanneer deze factoren uit balans zijn dan zal de blessure kans aanzienlijk groter zijn.

Er bestaat geen test in de wereld die alle grondmotorische eigenschappen in een keer kan testen. Er is daarom gekozen voor een testbatterij. Dit wil zeggen dat er gebruik is gemaakt van een diversiteit aan testen om alle grondmotorische eigenschappen te kunnen waarderen.

De testen

De testen gebruikt door Centrum Evers zijn:

– BMI
– Bloeddruk
– Functional Movement Screen (FMS)
– Conconi test op Ergofiets of loopband
– Sprongmat testen
– (Hard)loopanalyse

Hertesten

Met het advies kunt u gerichter gaan trainen voor uw sport. Het is altijd mogelijk om de test of onderdelen van de test te opnieuw te doen. Meten is weten en het is dan ook prettig om te kunnen kijken of u met de training de juiste richting op gaat. De test kan een mooi vergelijk geven met eerdere testen. Er kan ook voor gekozen worden om maar één test onderdeel over te doen.

Kosten

De kosten voor de totale sporttest met advies van 2 uur, uitgevoerd door een sportfysiotherapeut, zijn 195 euro. Voor aanmelding voor 31 augustus 2018 is er een gereduceerd tarief van 150 euro. Het aantal plekken met deze korting is beperkt. De kosten voor de hertest is afhankelijk van het aantal testonderdelen die opnieuw gedaan moeten worden. Vraag dit na bij de sporttherapeut.