Voor iedere klacht een juiste behandeling!

“Sport geeft de patient zijn stuur terug”

“Sport geeft de patient zijn stuur terug”

Van 23 september t/m 15 oktober zijn de WK volleybal wedstrijden voor vrouwen. Verschillende filmpjes zie je op social media verschijnen. Gaaf om te zien hoe mensen er hard voor getraind hebben en ze met hun team proberen te winnen.
De belangrijkste post welke ik recent zag was van Bas Bloem, “parkinson” neuroloog verbonden aan het Radboud in Nijmegen en groot volleybal fan. Zelf speelt hij regelmatig een potje en samen met universiteit van Nijmegen, de Nederlandse volleybalbond, Radboud UMC en de gemeente Nijmegen zijn ze in september gestart met het thema Jump 2 Prevent; oftwel springen voor preventie.

Sport, preventie en leefstijl wordt een steeds groter thema, omdat het brein van mensen goed reageert op sporten.
En als parkinson- specialist hamert Bas Bloem al jaren op het belang van bewegen. Een citaat van hem ” Sport geeft je ammunitie om de ziekte zelf te lijf te gaan”.

Voor mij persoonlijk heb ik altijd een warm hart voor mensen met parkinson. Ik zie regelmatig mensen en stuk voor stuk zijn het kanjers.

Binnen de praktijk ben ik de fysiotherapeute welke is aangesloten bij het parkinsonNetwerk. Een Netwerk met zorgverleners welke geschoold zijn om mensen met parkinson te begeleiden. Want de ziekte is heel divers. En bij iedereen presenteert het zich op een andere manier. Maar door bewegen probeer je de aandoening positief te beinvloeden, uiteraard vaak in combinatie met medicatie.

Daarnaast heeft Bas Bloem eerder dit jaar de Stevin prijs ontvangen. En met dit geld bedrag wordt een grote trial/studie gestart. Een studie waarmee hij wil ontdekken of sporten de ziekte van parkinson kan remmen/ voorkomen. Een zeer belangrijk onderzoek aangezien de aandoening steeds vaker bij jongere mensen voorkomt.

Nogmaals, leef, beweeg en pas goed op elkaar en stimuleer elkaar om meer te gaan bewegen!!

Groetjes Annejet Laseur