Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Lage rug en of bekkenpijn in de zwangerschap

Lage rug en/of bekkenpijn komt veel voor in de zwangerschap. Uit een Nederlandse cohortstudie bleek dat 84 procent van de zwangeren pijn aangeeft in het bekken en/of de lage rug (zie bron) De pijn kan al vroeg tijdens de zwangerschap beginnen (eerste trimester) en kan ook pas later ontstaan. Als bekkenfysiotherapeut begeleid ik deze dames om met zo min mogelijk pijn de zwangerschap door te komen. Een pijnverlichtingsoefening die ik vaak mee geeft is de symmetrie herstellende spreidoefening:

Je mag rustig beide knieën naar buiten laten zakken en aan het eind van de beweging laten uithangen 1 minuut. Daarna mag je de knieën weer naar elkaar brengen, indien dit moeizaam gaat mag je met de handen de sluitbeweging ondersteunen.

Heb jij veel last van bekkenpijn in de zwangerschap en kan je hierbij wel wat tips gebruiken? Bel dan gerust voor een afspraak.

Vriendelijke groet,
Sabine van de Beek
Bekkenfysiotherapeut

Bron: Bastiaanssen JM, Bastiaenen CHG, Heuts A, Kroese MEAL, Essed GGM, Brandt PA van den. Etiology and prognosis of pregnancy-related pelvic girdle pain; design of a longitudinal study. BMC Public Health. 2005;5