Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Psychosomatisch Oefentherapeut

Psychosomatisch Oefentherapeut

Afgelopen September ben ik begonnen met de post hbo-opleiding tot psychosomatisch oefentherapeut (PSOT)
Ik ben razend enthousiast over deze studie en dit nieuwe vak. Ik leer elke maand steeds meer over de psychosomatiek, dit wil ik graag met jullie delen.
Ik krijg vaak de vraag; Wat is psychosomatiek?… Wat doe je nu precies als PSOT?….en wat leer je allemaal?

Wat is psychosomatiek?
PSOT – Psychosomatische oefentherapie de naam zegt het eigenlijk al; Het is een integrale therapie die zich bezig houd met de interactie tussen lichamelijk, psychische, sociale en spirituele factoren die leiden tot psychosomatische klachten of deze in stand houden. Psychosomatische klachten zijn bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, hyperventilatie, burn-out, fibromyalgie, chronische pijnklachten en nog veel meer.

Wat doe je nu precies als PSOT?
Kort gezegd helpt de PSOT de cliënt weer in balans te komen, waardoor klachten afnemen. De therapeut gaat samen met de client op onderzoek uit waar de kern van het probleem zit en vervolgens werken aan deze kern.

Wat leer je allemaal?
De PSOT gebruikt in de behandeling psychotherapeutische methoden en lichaamsgerichte methoden. Zo heb ik de afgelopen periode veel geleerd over gespreksvaardigheden, oplossingsgericht denken en verlies/rouw. Ook leer ik nieuwe diagnostiek. Zo heb ik al een map vol met nieuwe vragenlijsten/ klinimetrie voor goede besluitvorming en een goed plan.

Groetjes,

Lieke
Oefentherapeut