Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Wat is dry needling?

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die wordt toegepast bij de behandeling van stijfheid en pijnklachten in de spieren, ook wel myofasciale problemen genoemd. Kenmerkend voor deze problemen zijn de drukgevoelige en mogelijk pijnlijke plekken in de spieren.

Een cliënt met pijnklachten in de spieren heeft last van acute of zelfs chronische pijnklachten die vaak gepaard gaan met stijfheid of daadwerkelijke bewegingsbeperking. Wanneer de spieren te gespannen of, om welke reden dan ook, overbelast zijn, kunnen zich pijnlijke verharde plekken vormen: de triggerpoints. De spierproblemen kunnen vaak door een dry needling-therapeut worden verholpen. Het aandrukken van een triggerpoint wekt meestal dezelfde pijn op als waar de cliënt over klaagt, die pijn is daarom ook heel herkenbaar voor de cliënt. Niet alleen geeft dit aandrukken lokale pijn, maar kan het ook pijn in verder gelegen gebieden geven door uitstraling.

Bij dry needling gaat de therapeut door middel van palpatie op zoek naar de triggerpoints. Hij prikt de triggerpoint aan met een dunne, niet-holle naald. Hierdoor wordt een reflex opgewekt, waardoor de spier zich kort zal samentrekken en daarna ontspannen.

De klachten kunnen in relatief korte tijd verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Van groot belang is dat factoren die de klacht in stand houden door de cliënt worden opgemerkt en herkend, zodat herhaling van de overbelasting in de toekomst kan worden voorkomen.

Dry needling is geen alternatieve geneeswijze en kan niet vergeleken worden met acupunctuur. Bij dry needling worden er in tegenstelling tot acupunctuur geen energiepunten of meridianen gebruikt om de aanprikpunten te bepalen.

In ons team hebben we meerdere therapeuten gespecialiseerd in TMD (temporomandibulaire dysfunctie). Deze kan klachten in de kaakregio behandelen met Dry Needling.

NB: in onze praktijk wordt bij een behandeling voor dry needling met handschoenen gewerkt.