Voor iedere klacht een juiste behandeling!

MINDSET 

MINDSET

Vanuit mijn studie Psychosomatische Oefentherapie hebben we het de laatste tijd veel over (positieve) stress en spanning gehad. Wat mij vooral bij is gebleven is dat de invloed van je mindset omtrent stress heel erg groot is. Hoe je denkt en hoe je doet kan je stresservaring daadwerkelijk veranderen. Hieronder een link met interessante TED talk van psycholoog Kelly Mc Gonical  over stress.

How to make stress your friend. https://www.youtube.com/watch?v=RcGyVTAoXEU

De kern van de TED talk gaat over –> De gedachte dat stress slecht voor je is, is een grotere kans op vroegtijdig te sterven.
Als je de gedachte omtrent stress verandert kun je de reactie van je lijf op stress veranderen.
Dit is bevestigd door verschillende onderzoeken:
1. Mensen die dachten dat stress goed was voor hun prestatie, waren minder gestrest en hadden minder angst. Op fysiek niveau ontspande de spieren in het hart, maar de hartslag verhoogd nog steeds. Een gezond cardiovasculair profiel dus, deze reactie komt ook voor bij vreugde en moed.
2. Oxytocine (knuffelhormoon) stress hormoon! Stress maakt je sociaal. Hierdoor worden sterke relaties versterkt bijvoorbeeld. Net zo belangrijk als adrenaline die je hardslag verhoogd. Dus het is even belangrijk om je struggles met iemand te delen en iemand te steunen bij stress.
3. Zorgen voor de ander zorgt voor veerkracht.
”Hoe je denkt en hoe je doet kan je stresservaring transformeren’.

Groetjes,
Lieke
Oefentherapeut