Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Blog Enkelbrace

Ik heb in mijn carrière als top volleyballer helaas al veel enkel verzwikkingen gezien, van heel erg tot aan een lichte verzwikking. Met dynamische sporten zoals volleybal komt een enkel verzwikking vaak voor. Keren, draaien en met je hele gewicht op de enkel geleund. Als je uit balans gebracht wordt of de enkel niet sterk genoeg is, dan kan deze verzwikking van de enkel ernstige schade veroorzaken.

Waar is een enkelbrace voor?

Daarom zie je in de sport veel mensen die een enkelbrace dragen. Maar waarvoor is een enkelbrace nou precies bedoelt? Sommige dragen een brace ter preventie. Andere kunnen niet meer zonder omdat ze anders elke keer door de enkel gaan. Een enkel brace is er om na een enkel verzwikking de enkel meer ondersteuning en rust te bieden, zodat de enkel en alle pezen, banden en structuren van de enkel meer rust krijgen voor het herstel en een erge verzwikking van de enkel weer tegen te kunnen gaan. Dus zowel als preventie als ondersteuning kan een brace gebruikt worden. Maar let op, een brace kan een verzwikking niet voorkomen! Hooguit een verzwikking minder heftig laten zijn.

Wetenschap

Na een verzwikking wordt vaak het advies gegeven om een brace te kopen ter ondersteuning. Uit onderzoek blijkt dat na gemiddeld 1 jaar dragen van een brace (tijdens de sport) de enkel weer helemaal hersteld is, daarna kan er zonder brace gesport worden. Maar sommige sporters die zijn er aan gewend geraakt of bang voor nog een verzwikking en willen niet meer zonder spelen.

Diversiteit in enkelbraces

Er zijn enorm veel verschillen in braces. Van wat stugger materiaal met hard kunststof tot wat ingewikkeldere met veters of een met alleen klittenband. Welke brace iemand neemt is vaak persoonlijk of sportafhankelijk. De een houdt meer van een strakke brace die absoluut stevigheid biedt en de ander wil liever nog wel wat meer bewegingsvrijheid in een brace ervaren.  Mijn advies zou zijn, ga samen met je fysiotherapeut opzoek naar de enkelbrace die bij jou past!

Dwin Brouwer