Wat hebben een enkel-trauma en een bevalling voor overeenkomst?
Wat hebben een enkel-trauma en een bevalling voor overeenkomst?
Regelmatig spreek ik dames die het toch een beetje tegenvalt na een bevalling. Van tevoren horen ze iedereen over een roze wolk. Maar is dit het nu? Natuurlijk zijn ze wel blij met, gelukkig met en verliefd op hun kindje. Alleen niemand had hen verteld over de lichamelijke kwalen die er bij komen kijken. Zo is er in eerste instantie de pijn en het vloeien na de bevalling. Daarnaast kunnen ze vaak niet direct kilometers lopen en wil hun lichaam nog niet in de oude vorm komen. Valt dat even tegen!
Wanneer ik dit in perspectief zet tegen een eenvoudig voorbeeld, geeft dit vaak wat inzicht. Het voorbeeld is een enkel-trauma: Wanneer je hard door je enkel gaat, dan is deze dik, blauw en pijnlijk. We vinden het dan volkomen logisch om onze enkel omhoog te leggen, krukken te halen en rust te nemen. Na een aantal dagen wordt de enkel dunner en ga je deze weer rustig belasten. Sporten zit er dan nog niet in. Na 4 tot 6 weken ga je de belasting verder opbouwen en begin je misschien weer rustig aan sporten te denken. Na 8 weken is de enkel vaak zover hersteld dat je de eerste training weer mee kan doen.
Voor een bekkenbodem is de situatie na een bevalling niet heel anders. De bekkenbodemspieren zijn misschien gescheurd of geknipt, in ieder geval enorm uitgerekt. Deze hebben in eerste instantie rust nodig om te herstellen. Daarom adviseren we de eerste 5 dagen geen trap te lopen. Daarna ga je weer rustig belasten door een keer van de trap te lopen, met de wandelwagen tot het einde van de straat te lopen en eventueel een simpele bekkenbodemoefening te doen. Na 4 tot 6 weken wordt de wandelafstand steeds groter en kan je weer rustig aan sport gaan denken. Voordat je start kan je tussen de 6 en 8 weken een keer langs gaan bij de bekkenfysiotherapeut voor de postpartum check. Hierbij bekijken we hoe de bekkenbodemspieren, de buikspieren en de stabiliteit is hersteld. Hierna kan jij weer veilig sporten.
Terugkomend op de eerste vraag is de overeenkomst dus het herstelproces. Dit proces heeft tijd nodig. Gun jezelf deze tijd na de bevalling, wanneer je te snel wil zit je alleen jezelf in de weg en geniet je misschien net wat minder van een unieke periode in je leven.