Voor iedere klacht een juiste behandeling!

‘Rust en Herstel’

‘Rust en Herstel’

In het lichaam is er een systeem dat voor actie zorgt en een systeem dat voor rust zorgt. Deze systemen vallen onder het autonome zenuwstelsel en gebeuren onbewust.
Het systeem voor actie (de orthosympaticus) maakt het lichaam alert, zorgt voor activatie en verbruikt energie. Wanneer dit systeem actief is stijgt o.a. de ademhaling, spierspanning en hartslag.
Het systeem voor rust (de parasympathicus) zorgt voor relaxatie en levert energie. Wanneer dit systeem actief is kan de adem, spierspanning en hartslag weer dalen.

Als beide systemen in evenwicht zijn kan er rust ervaren worden. Soms zijn deze systemen niet in evenwicht en is het systeem van actie te veel aan het werk en kan overbelast raken. Dit kan tot veel uiteenlopende (psychosomatische) klachten leiden, bijvoorbeeld hyperventilatie.

Een praktische tool om het systeem van rust meer te activeren zijn ademhalings en ontspanningsoefeningen. Wanneer de aandacht naar de ademhaling gaat, wordt de parasympathicus geprikkeld en kan het lichaam ontspannen. De adem wordt rustigere en dieper, de hartslag kan dalen en spieren kunnen ontspannen.