Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Blog: Wintersport

Eindelijk, over een maand is het weer zover! Dan mag ik weer met mijn snowboard de Oostenrijkse bergen onveilig maken. Samen met mij gaan er elk jaar ongeveer 900.000 Nederlanders op wintersportvakantie. Wintersport is een intensieve bezigheid, waarbij je vaak een week lang elke dag 6 uur achter elkaar op de piste staat in de ijle lucht. Een paar dagen skiën wordt dan ook vaak vergeleken met het lopen van een halve marathon. Helaas horen daar ,net zo als elke andere sport, blessures bij.

De meest voorkomende blessure bij skiërs zijn aan de knieën. Bij snowboarders zijn vaker de schouders, ellebogen en polsen aangedaan. Daarnaast komt bij beide sporters hoofdletsel regelmatig voor.

Niemand wil natuurlijk met de bekende banaan de skipiste worden afgereden om daarna weer met de gipsvlucht naar Nederland te vliegen. Daarom hierbij aan aantal handige tips om de kans op blessures te verkleinen.

Tips:

  • Goed materiaal. Denk hierbij aan een skibril, valhelm en goede afstelling van de materialen.
  • Vermijd alcohol tijdens de afdaling. Probeer de Glühwein, Jägertee, Jenever, Schnaps of bombardino uit te stellen tot de Après-ski.
  • Voorkom vermoeidheid. Probeer uitgerust op vakantie te gaan en neem gedurende de dag genoeg pauzes om even bij te komen van de inspanning.
  • Train je lichaam. Zorg voor een goede algehele conditie. Train daarnaast je spieren met behulp van gerichte kracht en stabiliteitsoefeningen. Denk hierbij aan squats, lunges, calf raises, planking, sprongvariaties etc. Begin minimaal 6 weken van te voren met je training, waarbij je de meeste oefeningen gewoon thuis kunt uitvoeren. Aankomende weken zullen we via onze social media een aantal ski fit oefeningen doornemen.

 

Viel Glück! Bonne chance! Buona fortuna! Veel succes met deze tips! Heb je nog vragen en/of opmerkingen hierover, bespreek dit dan gerust met jouw fysiotherapeut.

 

Alieck Keilman
Fysiotherapeut