Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Schouder impingement

Bij een schouder beklemming (schouder impingement) is er sprake van een ontsteking van de pezen en slijmbeurs van de schouder.

De oorzaak van een schouder impingement

Een schouder impingement ontstaat onder andere door overbelasting, bijvoorbeeld als je te vaak met jouw armen boven het hoofd werkt of jouw arm steeds heft. Een schouder impingement kan ook komen doordat de vier spieren rond de schouder (samen de cuff) niet goed werken. Uw schouder wordt dan instabiel, waardoor er te weinig ruimte is voor de pezen en de spieren. Ook kan een te nauwe ruimte tussen de botstructuren van de schouder een rol spelen.

Anatomie

Bij een schouder beklemming (schouder impingement) is er sprake van een ontsteking van de pezen en slijmbeurs van de schouder. Soms kan een langdurige ontsteking leiden tot kalkvorming in de pees.

Klachten

Bij een schouder impingement heb je pijn, zowel wanneer je beweegt als wanneer je rust. De pijn kan uitstralen van de voorkant van de schouder en naar de zijkant van de bovenarm. Jouw schouder voelt stijf en doet pijn wanneer je de arm optilt en weer je hem laat zakken. Op een gegeven moment voel je de pijn zelfs als je volledig rust, zoals tijdens het slapen.

Behandeling en herstel

Wij maken vaak een echo van de schouder voor een betere diagnostiek. In eerste instantie mobiliseren wij de schouder met fysiotherapie en manuele therapie. Nadat er voldoende ruimte is in de schouder zal de beklemming minder moeten worden. Soms is een bandje om de schouder nodig om de arm bewegingen wat af te remmen zodat de schouder meer rust krijgt om te herstellen.
In veel gevallen verdwijnen de klachten binnen 1 a 2 maanden. Indien de fysiotherapie behandelingen niet voldoende effect hebben nemen wij contact op met de huisarts om de vervolgstap te bespreken.

Indien de klachten  niet verminderen, binnen 2 maanden kan een schouder injectie met ontstekingsremmers en pijnstillers een goede oplossing zijn. Samen met jou en de huisarts bespreken we de beste oplossing. Soms is een doorverwijzing naar een orthopeed noodzakelijk. De orthopeed onderzoekt dan verder waarom de klachten niet verminderen. Dat kan via een kijkoperatie.

Een kijkoperatie van de schouder duurt een half uur tot twee uur, afhankelijk van het probleem. De operatie van de schouder vindt altijd plaats onder volledige narcose (je bent in slaap). Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg twee tot vier kleine openingen in de huid van ongeveer één centimeter. Via de eerste opening brengt hij of zij een arthroscoop in het schoudergewricht: een smalle buis van ongeveer acht millimeter doorsnede, met daaraan een lichtvezelkabel en een minicamera. Via de minicamera verschijnt het beeld van het schoudergewricht op een monitor in de operatiekamer. Via de buis wordt ook vloeistof in het gewricht gebracht. Daardoor zet de schouder wat uit, en kan de orthopeed een duidelijker beeld krijgen en makkelijker werken. De vloeistof wordt weer afgevoerd. Door de tweede huidopening kan de orthopeed verschillende instrumenten invoeren, zoals een kniptangetje, zuigbuisje of hechtingen. Als de orthopeed op verschillende plaatsen in de schouder moet zijn, is het soms nodig om nog één of twee huidopeningen te maken.

 

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • We adviseren je de voorgeschreven pijnmedicatie en maagbeschermers gedurende tien dagen  na de operatie in te nemen.
  • De schouder blijft de eerste dagen na de ingreep gezwollen. Dat kan ook langere tijd duren. De eerste dagen adviseren we rustig aan te doen. Middels oedeemtherapie kan de zwelling verminder worden.
  • De rust periode kan mogelijk worden ondersteund middels een brace, klik hier voor onze braceshop.
  • Neem na de operatie zo spoedig mogelijk contact op met de fysiotherapeut voor gerichte oefeningen.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Daniel de Vries

Dry Needling
Fysiotherapie
Medical taping
Revalidatie
Sportfysiotherapie i.o.

d.devries@centrumevers.nl

“Behulpzaam naar collega’s en patiënten.”

Kelly Eijsing – Oevering

Dry Needling
Fysiotherapie
Manuele therapie

k.oevering@centrumevers.nl

“Een zeer krachtige persoonlijkheid waar ze altijd vanuit werkt.”

Testimonial

Dhr. Johan Brom (60) uit Stroe

Fysiotherapie

“Mijn eerste gesprek herinner ik me nog wel. Hij vroeg wat ik zo al voor werk deed en of ik iets aan sport deed. Het eerste antwoord was 85000 km per jaar in de auto zitten. Het tweede antwoord was "Nee". Het antwoord van Hugo was hierop: "Dit wordt een marathon". Nu bijna een jaar verder is er vanuit mijn positie te zien dat mijn werk (auto rijden) eigenlijk geen probleem is. Veel, ja, veel meer conditie. Met andere woorden mijn rug word nooit meer zoals toen ik 20 was, maar ermee leven zonder behandelingen zover ben ik wel. Door mijn begeleid sporten waarin veel rug oefeningen gedaan worden, is mijn algehele lichamelijke conditie sterk verbeterd. De start was bij Jan, die mij de vraag stelde: Wil je zo doorgaan of wil je nog iets er aan gaan doen? Waarop ik geantwoord heb: "Zeker, het wordt tijd". Mijn vraag was natuurlijk op welke wijze? We liepen samen de behandelkamer uit waar ik juist behandeld was voor mijn rug. "Kijk daar staat hij", en riep Hugo erbij. Jan vertelde deze heer gaat jou lichamelijk verbeteren.”