Voor iedere klacht een juiste behandeling!

Gescheurde schouderpees

De oorzaak van een gescheurde schouderpees kan een trauma zijn zoals een val of een sterke overbelasting.

De oorzaak van een gescheurde schouderpees

De oorzaak van het scheuren van de schouderpees kan een trauma zijn zoals een val. Als na een val er sprake is van een bloeduitstorting rond de schouder of blijvende pijn, eventueel met krachtvermindering, dien je erop bedacht te zijn dat één of meer pezen gescheurd kunnen zijn. Het herhaald uitvoeren van steeds dezelfde bovenhandse beweging zoals volleyballen, tennissen maar ook schilderen of veelvuldig ramen wassen zijn activiteiten die een sterke overbelasting van de pezen kunnen veroorzaken. Extreme kracht zetten op de pezen kan eveneens leiden tot een scheurvorming. Een gescheurde schouderpees komt op hogere leeftijd na een schouder uit de kom (schouderluxatie) ook nog al eens voor.

Anatomie

De rotator cuff bestaat uit de vier dieper liggende schouderspieren waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze spieren zijn belangrijk voor bewegingen (met name rotaties van de bovenarm), maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom.

Klachten

De klachten bestaan uit een vage, doffe pijn in de schouderregio. Pijn kan je ’s nachts uit de slaap houden en verergert bij bewegen (met name heffen) van de arm. Er kan ook een schietende pijn optreden bij bepaalde bewegingen, soms gecombineerd met het gevoel dat er iets verspringt in de schouder. Draaien van de arm in zijwaarts geheven stand geeft pijn. Vaak is er uitstraling naar de nek, de bovenarm of de hand en voel je tintelingen in de hand. De pijn wordt met name ervaren in de bovenarm. Bovenhoofdse werkzaamheden verergeren de klachten. Bij een grote scheur is er ook sprake van krachtverlies. Bij een volledige scheur is het meestal onmogelijk om uw arm naast uw lichaam op te heffen.

Behandeling en herstel

Kleinere scheuren behoeven geen operatieve behandeling. Wij kunnen de scheuren zelf met onze eigen echo apparaat vast stellen. In overleg met onze fysiotherapeut wordt samen met je bekeken wat de beste volgende stap is. De pijn en ontsteking kunnen bestreden worden met medicijnen. Je kunt de schouder een paar dagen rust geven, eventueel met een mitella. Daarna moet de schouder bewogen worden om de spieren te versterken, dit kan onder begeleiding van onze fysiotherapeut. Als de klachten aanhouden kan er een corticosteroiden injectie gegeven worden. Het aantal injecties is beperkt omdat de medicatie een verzwakking van de pees kan geven wat de scheurvorming kan doen toenemen. De betrokken spier kan in conditie achteruit gaan en de scheur kan groter worden. De spier waaraan de pees vast zit kan bij afscheuring van de pees letterlijk dunner worden en gaan vervetten.

In het algemeen is het advies een volledig afgescheurde schouderspier te hechten. Hoe slechter de conditie van het spierweefsel, des te matiger het functionele herstel na een operatie. De prognose van een succesvolle operatie wordt op termijn slechter. Het is wel een ingreep met een langdurig herstel. Dit kan via een kijkoperatie of een open operatie zijn. Wanneer er voor een kijkoperatie wordt gekozen, kan het alsnog nodig zijn de schouder tijdens de operatie open te leggen.

Bij de schouderoperatie maakt de orthopedisch chirurg het gewricht schoon en haalt gescheurde vezels en overtollig bot weg. Soms wordt de beklemming op de rotator cuff weggenomen door bot aan de onderzijde van het uiteinde van het schouderblad te verwijderen (acromionplastiek). Indien mogelijk wordt de pees op zijn oorspronkelijke plek vast gehecht. Bij grote peesscheuren is het niet altijd mogelijk het gat te dichten en de pees terug te zetten op de oorspronkelijke aanhechting. In die gevallen wordt de pees zo ver als mogelijk teruggezet. Bij grote scheuren waarbij de schouderspier bovendien verkort is, lukt het soms niet de rotator cuff te herstellen. Indien dit voor de operatie vermoed wordt, wordt een hersteloperatie niet ondernomen. Indien dit bij de operatie blijkt dan dien je rekening te houden met een teleurstellend resultaat en een beperkt herstel.

Na de operatie mag je jouw arm een periode van 4 tot 6 weken niet bewegen. Na deze periode kan je starten met revalidatie bij onze gespecialiseerde fysiotherapeuten. Het kan een jaar duren voordat je met normale kracht uw hand boven uw hoofd kan houden. Bij een slechte kwaliteit peesweefsel bestaat de kans dat de pees na een operatie opnieuw kan scheuren. Op welke termijn dat kan gebeuren is niet aan te geven.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

  • De pijn en ontsteking kunnen bestreden worden met medicijnen. Doe dit in overleg met de huisarts
  • Je kunt de schouder een paar dagen rust geven, eventueel met een mitella.
  • Beweeg je arm rustig door om stijfheid te voorkomen. Ondersteun je arm hierbij eventueel met je niet aangedane arm.

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jan Aalten

Echodiagnostiek
Fysiotherapie

j.aalten@centrumevers.nl

“Een zeer vakkundige collega die helderheid geeft binnen de praktijk.”

Testimonial

Dhr. Jan de Gries (66 jaar) uit Woldendorp

Krullaards

“Al vanaf jonge leeftijd pijn in de onderrug en in de loop der jaren ook bekken problemen. Op aanraden kwam ik bij de chiropractor terecht. Daar was ik zeker al 25 jaar onder behandeling, elke 4 weken ging ik er heen. De rug werd recht gezet en zo nodig ook het bekken. Dit alles maar van tijdelijke aard. De klachten kwamen telkens terug. Is er nu niemand die mij van die pijn af kan helpen ? Ben gaan googelen en kwam op de site van Krullaards Perfect Reset Therapie. Gebeld en vertelde mijn problemen, mij werd duidelijk uitgelegd wat de therapie beoogde. Mij werd gezegd waar ik mij moest melden en er bij de receptie een vragenformulier voor mij klaar lag, vervolgens plaats kon nemen in de wachtruimte. Fysiotherapeut Sabine Koetsier heeft mij keurig uitgelegd hoe en wanneer de Krullaards Perfect Reset Therapie werkt. Kreeg de eerste keer allerlei onderzoeken, bij mijn eigen fysiotherapeuten nooit gehad. Al snel bleek dat mijn bekken scheef stond en kwam ik in aanmerking voor de Krullaards Perfect Reset Therapie. De eerste behandeling duurde een uur, toen ik de deur uit ging voelde ik al minder pijn in de onderrug. Vervolgens nog twee keer geweest en Sabine controleerde opnieuw of bekken en wervels op hun plaats stonden. De derde keer deed Sabine, voor en na de behandeling, nog allerlei onderzoeken o.a. of de rugwervels goed los waren. Zoals het nu lijkt ben ik na 25 jaar van die ellendige rugpijn af en draag ik zooltjes om mijn bekken in balans te houden. Kan weer onbeperkt sporten en allerlei werkzaamheden oppakken. De reis naar Barneveld (418 km vv) had ik er graag voor over. De Krullaards Perfect Reset Therapie heeft mij in alle opzichten een ander mens gemaakt. Fysiotherapeut Sabine Koetsier heeft bij mij een hele goede indruk achtergelaten, kundig en prettig in omgang. Ik kan een ieder de Krullaards Perfect Reset Therapie van harte aanbevelen.”