Voor iedere klacht een juiste behandeling!

AC-Luxatie

Bij een AC-luxatie gaat het sleutelbeen uit de kom van het schouderblad.

De oorzaak van een AC-luxatie

De oorzaak is vaak een directe val op de schouder of een directe klap op de schouder. Hierbij wordt het schouderblad naar beneden gedrukt en het sleutelbeen kan deze beweging maar gedeeltelijk volgen, waardoor er een luxatie (uit de kom) ontstaat. De ernst van deze aandoening is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schade aan het gewrichtskapsel tussen schouderblad en sleutelbeen en de verstevigingsbanden (ligamenten).

Anatomie

Het acromio claviculair gewricht, ook het AC-gewricht genoemd, is de verbinding tussen sleutelbeen (clavicula) en een deel van het schouderblad (acromion). Het AC-gewricht is een belangrijk gewricht voor de beweeglijkheid van de arm en schoudergordel. Bij een AC-luxatie gaat het sleutelbeen uit de kom van het schouderblad. Een AC-luxatie is dus niet hetzelfde als een schouderluxatie ofwel een schouder uit de kom.

Klachten

De klachten zijn verschillend, op basis van de ernst van de aandoening.

 • Graat 1

  In het gunstigste geval voel je een lichte pijn bij het bewegen van de schouder met een eventuele zwelling op de plaats van het AC-gewricht. Dit is de meest voorkomende vorm van AC-luxaties.

 • Graat 2

  Je voelt een hevige pijn ter hoogte van het AC-gewricht met een mogelijk lichte zwelling op de plaats van het AC-gewricht waar het sleutelbeen eindigt. Wanneer je op het uiteinde van het sleutelbeen drukt kan het bewegen, wat pijn doet.

 • Graat 3

  In het ergste geval heb je waarschijnlijk jouw hand onder de elleboog van de pijnlijke arm om een afhangende schouder te voorkomen. Iedere schouderbeweging doet pijn en er ontstaat een duidelijke zwelling op de plaats van het AC-gewricht. Het AC-gewricht is instabiel, het sleutelbeen staat omhoog.

Behandeling en herstel

Bij een AC-luxatie wordt er meestal eerst aanvullend onderzoek gedaan middels een röntgenfoto om een eventuele breuk uit te sluiten. Vervolgens is de behandeling afhankelijk van de graat van de AC-luxatie

Bij graat 1 en 2 is er als eerste hulp tegen de pijn en de zwelling aan te raden jouw schouder gedurende vijftien tot twintig minuten te koelen met ijs of een ‘coldpack’. Leg het ijs niet rechtstreeks op de huid (kans op bevriezing van de huid), maar doe er een handdoek of T-shirt tussen. Absolute rust is voor de arm echter niet nodig, maar bij hevige pijnklachten kan de arm 1 of 2 weken ondersteund worden met een mitella. Fysiotherapie kan helpen voor uitleg van de blessure en aanleren van veilig arm gebruik. Als het gaat, kan je al vanaf het begin de arm steeds meer gaan bewegen, zonder deze te belasten. Wanneer dat goed gaat, kan je de arm langzaamaan steeds meer belasten. Er zijn geen speciale oefeningen, activiteiten of bewegingen die de genezing kunnen helpen. Het normale genezingsproces duurt een tot drie maanden.

Bij graat 3 wordt meestal ervoor gekozen om niet operatief te behandelen. In sommige gevallen kom je in aanmerking voor een vroegtijdige operatieve behandeling. Bij sportieve personen, mensen die zware arbeid verrichten of bij een onvoldoende goed resultaat bij aanpassingen, oefeningen en medicijnen zal een operatie overwogen worden. Bij de operatie wordt het sleutelbeen weer in zijn normale positie gebracht met behulp van synthetisch hechtmateriaal of het gebruik van een plaat of schroeven.

Je hebt verschillende mogelijkheden om de pijn wat te verlichten:

 • Direct na het traumamoment kun je de schouder vijftien tot twintig minuten koelen met ijs of een coldpack.
 • Ondersteun de arm 1-2 weken met een mitella om de pijn te reduceren

Direct een afspraak maken

Vul hieronder ons formulier in en maak direct een afspraak!

Jan Aalten

Echodiagnostiek
Fysiotherapie

j.aalten@centrumevers.nl

“Een zeer vakkundige collega die helderheid geeft binnen de praktijk.”

Testimonial

Fam. Pijlman uit Renswoude

Fysiotherapie

“Mijn man en ik komen hier al jaren! We hebben vaak rugklachten en worden hier heel goed geholpen. Ook toen ons zoontje werd geboren met KISS, konden we bij Evers terecht en Karin heeft er weer voor gezorgd dat ons toen kleine mannetje een heel vrolijk mannetje werd. Wij raden iedereen Centrum Evers aan. Bedankt.”